3D yazıcı, günümüzde üretim için kullanılan teknolojilerin başında yer alıyor. Türkiye’nin geleceğe dair planlamalarında ilk sıraya yerleşen 3D yazıcılar, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) tarafından öncelikli alan olarak belirlendi. LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam tarafından “21. Yüzyılın Sanayi Devrimi” olarak gösterilen 3D teknolojisi, üretim şekillerini değiştirecek bir yöntem olarak görülüyor.
3D yazıcı konusunda bireysel başarılar da devlet tarafından destekleniyor. Şanlıurfa Teknokent’te faaliyet gösteren Muhammed Pilis, geri dönüşüm malzemeleri kullanarak 3D yazıcılarda kullanılan filamentler üretmeyi başardı. Hayalini KOSGEB desteği ile gerçekleştirdiğini ifade eden Pilis, geri dönüştürülen plastik kullanımı ile ilgili önemli bir başarıya imza attı.
3D Yazıcı Nedir?
Bilgisayarda dijital olarak oluşturulan tasarımların, üç boyutlu ve katı halde yazıcıdan çıkarılmasını sağlayan makinelere 3D yazıcı denir. 3D yazıcı, bir bilgisayar verisini gerçek nesneye dönüştürme becerisine sahiptir. 3D yazıcı ile herhangi bir aparat üretebilir, kendi ürünlerinizi oluşturabilirsiniz.
3D yazıcının tarihi 1984 yılına dayanır. Chuck Hull tarafından ortaya çıkarılan bu teknoloji, 1986 yılında 3D Systems isimli ilk 3D yazıcı şirketinin kurulmasıyla sektörde yerini almıştır. Ardından 90’lı yıllara gelindiğinde Amerika’da ilk renkli baskı elde edilmiştir. Hızla gelişen sürecin ardından 2007 yılında ilk açık kaynak kodlu yazıcıları çıkaran RepRap projesi ile 3D yazıcılar herkesin ulaşabileceği bir sistem haline gelmiştir.
3 boyutlu yazıcılar farklı kategorilerden oluşur. Kartezyen yazıcı, Delta yazıcı ve Core XY yazıcı gibi farklı kullanım alanına sahip olan makineler bulunmaktadır. Kartezyen şeklinde çalışan yazıcıların iskeletleri çelik profillerden, bağlantı noktaları plastik parçalardan oluşur. Bilgisayar kontrollü xyz Kartezyen platformuna bağlanan termoplastik püskürtücüler sayesinde üretim gerçekleştirirler.
Delta yazıcılar üçgen biçimindedir. Üç noktadan birer step motorla bağlantı kuran hareket sistemi ile diğer yazıcılardan ayrılır. Core XY yazıcılarda kayış kasnaklar kullanılmaktadır. Bunlar dışında hammaddesi metal olan üç boyutlu yazıcılar da bulunmaktadır. Maliyet açısından yüksek fiyatlara sahip olan bu yazıcılar, büyük şirket ve firmalar tarafından kullanılmaktadır.
3D Yazıcının Kullanım Alanları Nelerdir?
3D yazıcıların kullanım alanı çok geniştir. Evlerde bile rahatlıkla kullanılan bu makineler ile her türlü çizimi gerçek bir nesneye dönüştürmek çok kolaydır.
3D yazıcıların kullanım alanları başlıca şöyle sıralanabilir;
- Sağlık alanında olumlu sonuçlar veren 3D teknolojisi, protez yapımı gibi medikal ihtiyaçların temininde kullanılıyor.
- 3D yazıcılar tekstilde, takı ve aksesuar yapımında oldukça fazla kullanılıyor.
- NASA’nın, astronotların ihtiyacı olan malzemeleri 3D yazıcılar kullanarak elde ettiği biliniyor.
- Spor ayakkabı tabanlarında 3D baskı kullanımı yaygınlaşıyor
- 3D yazıcıların kullanım alanlarından bir başkası gıda sektörüdür. Bu alanda oldukça hızlı bir gelişim gösteren 3D yazıcılarla kendi çikolata tasarımlarınızı yapabilirsiniz.
- Son olarak 3D yazıcılar ile Çin’de ev inşa edildiği biliniyor.
Tüm bu alanlar ve çok daha fazlasında 3D yazıcıları kullanmak mümkün. Sınırsız kullanım alanına sahip olan bu makineler her geçen gün daha fazla yaygınlaşıyor. Kullanımının kolay öğrenilmesi ve evlerde kullanılabilir özellikte olması bakımından oldukça ilgi çeken 3D yazıcılar ile başarılı sonuçlar elde ediliyor.
3D Yazıcıya Devlet Desteği!
Türkiye’de yerli imkânlar dâhilinde geliştirilen LTS Teknoloji seri üretim için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek aldı. YHT planlamasında kullanılan 3D yazıcı teknolojisinin artık çocukların hayal gücünü geliştirmek üzere yaygın biçimde her yerde kullanılması yönünde adımlar atılmaya karar verildi.
LTS Teknoloji’nin geliştirdiği 3D yazıcı, Teknolojik Yatırım Destek Programı dâhilinde teşvik desteği elde etti. LTS Teknoloji’den Talat Sam, 3D yazıcılarla pasta yapımından oyuncaklara, diş protezlerinden savunma sanayisine kadar tüm hayallerin gerçekleştirilebileceğine değindi. Bu kapsamda BTYK’ nın da öncelik alanlarına giren 3D teknolojisinin, Türkiye’nin ekonomik geleceği açısından önemli bir rol üstleneceği öngörülüyor.