Zaman ilerledikçe dijitalleşen dünyada akıllı telefonlardan uzak durmak imkânsız hale geldi. Bu nedenle nereye ve ne kadar uzağa gidersek gidelim şarj aletimizi yanımıza almadan dışarı çıkamıyoruz. Hal böyle olunca da telefonlarımızın şarjı sürekli bitiyor.
Peki, bir ihtiyaçtan ziyade zorunluluk haline akıllı telefonlarımızı nasıl doğru şarj edebiliriz?
Akıllı telefonunuzun pil ömrünü uzatmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
- Fazla enerji harcayan uygulamaların (Whatsapp, Instagram, YouTube) kullanımını en aza indirin.
- Gün ışığının fazla olduğu zamanlarda, telefonunuzun ekran parlaklığını azaltın.
- Telefonunuzu titreşimde değil, sessizde tutun.
- Güneşli havalarda telefonunuzu cebinizde ya da çantanızda tutmaya özen gösterin. Çünkü telefon sıcak havalarda ısındığından dolayı daha fazla enerji harcar ve pil ömrünü tüketir.
Şarjın Bitmesini Beklemeyin
Telefonunuzun pili %10-%15’e düşmediği takdirde şarj etmemelisiniz. Çünkü telefonun ihtiyacı olmadığı zaman şarj etmeye çalışırsanız telefonunuzun algıları ile oynamış olursunuz. Bu durumda ise telefonunuz gereğinden fazla enerji harcamış olur ve pil ömrü yavaşlar.
Akıllı telefonunuz şarj olurken ise en az %80-%85 dolmasına dikkat edin. Gerekli enerji, pil dolumu gerçekleşmediği sürece telefonunuzu serbest bırakın ve şarjdayken kullanmayın.
Arka Planda Çalışan Gereksiz Uygulamaları Kapatın
Akıllı telefonunuzu kullanırken bir uygulamada uzun vakit geçirdiğinizde ve o esnada daha öncesinde kullandığınız uygulamalar açık kaldığında, telefonunuz gereğinden fazla enerji harcar. Harcadığı enerji ise telefonunuzun pil ömrünü kısaltır. Bu nedenle kullanmadığınız uygulamaların arka planda çalışması yerine kapatılması, telefonun pil ömrünü uzatacaktır.
Ayrıca bir uygulamayı kullanırken, sürekli uygulamaya girip çıkarsanız telefonun fazla enerji harcamasına neden olursunuz. Fazla enerji harcadığından dolayı ise telefonun pil ömrü kısalır.
Telefonunuzda en çok enerji harcayan uygulamalardan bazıları şunlardır:
Kullanılmayan Bildirimleri Kapatın
Akıllı telefonunuzu kullandığınız esnada uygulamalardan gelen bildirimleri kapatmayı unutmayın. Aksi takdirde bildirimleri silmeden telefonu bir kenara bıraktığınız anda açık kalan bildirimler şarjın daha çabuk bitmesine neden olur.
Aynı zamanda kullanmadığınız uygulamalar varsa onları silerseniz, telefonun daha hızlı çalışmasını sağlarsınız ve böylece telefon daha az enerji harcayacağı için pil ömrü uzamış olur.
Wi-Fi ya da Bluetooth Gibi Uygulamaları Kullanmadığınız Zaman Kapatın
Evde vakit geçirdiğimiz zamanlarda çoğunlukla Wi-Fi kullanıyoruz. Fakat dışarı çıkacağınız zaman Wi-Fi’ı kapatıp mobil veriyi açmıyorsanız, yani hem Wi-Fi hem de mobil veriniz açık kalıyorsa bu, telefonunuzun şarj ömrünün kısalacağına dair bir işarettir. Bu nedenle bulunduğunuz konuma göre internet bağlantısı kullanmayı tercih ederseniz, telefonunuzun pil ömrünü uzatmış olursunuz.
Klavye Sesini ve Titreşimleri Kapatın
Telefonunuzda özellikle mesaj yazarken klavyenin çıkardığı ses hoşunuza gidiyor olabilir. Fakat bu her ne kadar zararsız gibi gözükse de aksine pil ömrünü kısaltan bir etkendir. Hem kalabalık ortamlarda diğer kişileri rahatsız etmemek adına hem de pil ömrünüzü uzatmak için klavye sesini ve titreşimleri kapatabilirsiniz.
Telefon Şarjdayken Kullanmak Zararlı Mı?
Akıllı telefonları şarj olurken kullanmanın zararlı olup olmadığı yönünde birçok bilgi var. Şarj aletinin orijinal olmaması halinde, telefon şarjdayken kullanmak sakıncalıdır. Bunun sebebi, orijinal olmayan şarj aletlerinin çok fazla enerji harcaması ve harcadığı enerjiden dolayı telefona zarar vermesi olarak bilinir.
Telefon, harcadığı enerjiyle birlikte ısı salgıladığı için telefonu kullanan kişiye fazla radyasyonla birlikte zarar verir, bu da oldukça tehlikelidir. Telefon şarjdayken kullanmanın tek istisnası şarj aletinin orijinal olmasıdır.