Amazon Dropshipping nedir, özellikle internet üzerinden ürün satışı aracılığıyla ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Dünyaca ünlü e-ticaret platformu Amazon, farklı ticaret yöntemleriyle girişimcilere birçok yenilik sunuyor. Bu ticaret yöntemlerinden biri olan Dropshipping, temel olarak stoksuz ticaret yapabilme imkanı vadediyor. Üstelik tüm ticaret süreci Amazon tarafından karşılanıyor. Peki ama Amazon Dropshipping nedir, nasıl yapılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Amazon Dropshipping Nedir?
Amazon Dropshipping ya da bir diğer adıyla “Stoksuz Satış”, satacağınız ürünleri doğrudan dijital ortam üzerinden tedarikçiden temin etmek suretiyle ticari bir girişimde bulunmanızı ifade eder. Kısaca Dropshipping, satışı yapılan ürünün tedarikçiden çıkışı yapılarak doğrudan kullanıcıya iletilmesi anlamına gelir.
Birçok açıdan girişimciler açısından önemli avantajlar vadeden Amazon Dropshipping, özellikle olası riskleri minimalize ediyor olmasıyla ön plana çıkar. Kısaca örneklendirmek gerekirse; Amazon’daki mağazanız aracılığıyla şarj kablosu ve şarj aleti satışı yapmaya karar verdiğinizi düşünülelim. Amazon’un Türkiye’deki ya da yurt dışındaki mağazanızda ilgili ürünleri listelediniz.
Mağazanızda listelenen ürünler kullanıcıyla buluşur. Kullanıcıların mağazanızdaki ürünleri satın alması durumunda ise siz sadece ilgili ürünün siparişini tedarikçiye veya toptancıya verirsiniz. Bu durumda şarj aleti, siz herhangi bir stok yapmadan ya da gönderim operasyonuna dahil olmadan kullanıcı ile buluşur.
Amazon Dropshipping Nasıl Yapılır?
Amazon Dropshipping nasıl yapılır, merak ediyorsanız bu yenilikçi e-ticaret modeli ile girişiminizi global ölçekte sürdürmeniz son derece kolay. İlk olarak işe Amazon’da bir satıcı ya da uluslararası alanda bilinen adıyla “Seller” hesabı oluşturarak başlamalısınız. Seller hesabı oluşturabilmek için Amazon’un “Merhant” bölümünde kayıt yapmanız gerekiyor.
Kuzey Amerika ile sınırlı olmak kaydıyla bireysel kullanıcı oluşturabildiğiniz bu hesaba üye olurken;
- E-posta adresi,
- Şifre
- Telefon numarası,
- İş bilgileri,
- İkamet adresiniz ve ikamet ettiğiniz ülke,
Gibi bilgiler talep edilecektir. Bununla birlikte bazı durumlarda ise söz konusu bilgilere ek olarak ekstra evrakların da talep edilebileceğini bilmelisiniz.
Amazon’da Dropshipping Yapmanın Avantajları
Amazon’da Dropshipping yapmanın avantajları, tahmin edildiğinden çok daha büyük. Her şeyden önce stoksuz olarak satış yapabileceğiniz bu E-ticaret yöntemi, size herhangi bir depo ya da fiziksel mağaza sahibi olmama gibi önemli bir avantaj vadediyor. Bununla birlikte tüm gönderim operasyonunu tedarikçi tarafından karşılanması bir diğer önemli avantaj.
Üstelik Amazon Dropshipping ile birlikte tüm dünyaya açılmanız da mümkün. Amazon’da Dropshipping yapmanın avantajları arasında ön plana çıkanlar, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Satışını yapacağınız ürünü üretmeniz ve aynı şekilde depolamak için ekstra çaba harcamanız gerekmez.
- Amazon milyonlarca kullanıcıya ev sahipliği yapan devasa bir platformdur ve ürünlerinizi çok geniş bir kitle ile buluşturabilirsiniz.
- Depolama ya da ürün temini için ekstra bir maliyet gerekmez.
- Ticarete başlamadan önce sermaye sahibi olmanız her zaman gerekli değildir. Satış yaptığınız kadar ürün için gerekli sermaye yeterli olacaktır.
- Geniş kitleler tarafından benimsenen popüler ürünleri, herkesten önce keşfederek satışınızı kısa sürede hızlandırabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra Amazon’da Dropshipping yapmanın avantajları arasında Amazon’un farklı iş modellerine de kolaylıkla geçebilme imkanı bulunuyor. Dropshipping ile hedeflerinize ulaşamazsanız Amazon’un FBM ve FBA iş modellerini de tercih edebilirsiniz.
Amazon’da Dropshipping Yapmanın Dezavantajları
Amazon’da Dropshipping yapmanın dezavantajları da haliyle bulunuyor. Bununla birlikte doğru bir planlama ile söz konusu dezavantajlardan en az etkilenerek, işinizi büyütmeniz mümkün. Amazon’da Dropshipping yapmanın dezavantajları kabaca şu şekilde özetlenebilir:
- Amazon’a oldukça ciddi satış komisyonları ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Amazon dünyanın en çok ziyaretçi ağırlayan e-ticaret platformlarından biri ve tercih edeceğiniz ürün grubunda rakibiniz fazla sayıda olabilir.
- Rekabet analizi, pazar araştırması ve kâr marjı gibi çeşitli istatistikleri yakından takip ederek, fiyatlandırma yapmanız ve ticari girişiminizi bu istatistiklere göre yönlendirmeniz gerekir. Bu araştırmalar zaman açısından size çeşitli dezavantajlar getirecektir.
Amazon’da Dropshipping yapmanın avantajları ve dezavantajları, objektif bir karar verebilmeniz açısından oldukça önemlidir. E-ticaret platformları üzerinden herhangi bir girişime başlamadan önce tüm artıları ve eksileri masaya yatırarak en doğru planlamayı yapmanız başarıya ulaşmanız açısından belirleyici olacaktır.