Avrupa Birliği Kendi Çip Yasasını Düzenliyor!

Avrupa Birliği, gelişen teknoloji yarışında geri kalmamak adına çip yasası düzenlemeye hazırlanıyor. Daha önce ABD tarafından yapılan çip yasası, Avrupa Birliği kapsamında da program haline dönüştürülecek. Özellikle Koronavirüs salgının yoğunlaştığı dönemde, çiplerle ilgili tüm dünyada çok büyük bir kriz yaşanmıştı.

Çip üretiminin dünyadaki merkezi olarak kabul edilen Çin’deki üretim sürecinin sekteye uğraması birçok sektörü doğrudan etkilemişti. Otomotivden beyaz eşyaya, teknolojik ürünlerden elektronik cihazlara kadar oldukça geniş bir alanda kullanılan çipler, geleceğin teknolojisinde çok daha önemli bir yere sahip olacak. Bu durumu öngören Avrupa Birliği, çip yasası ile çip üretimini program haline dönüştürecek. Avrupa Birliği çip yasası kapsamında üye devletler, oldukça büyük bir sermayeyi çip üretim piyasasıyla buluşturacak.

Yarı İletken Sektörüne 43 Milyar Euro Yatırım Yapılacak!

Daha önce ABD tarafından tanıtılan çip yasası, tüm dünyada yankı uyandırmaya devam ediyor. Avrupa Birliği üye ülkeleri, çip üretiminde ve çip üretimine bağlı gelişen teknolojiye adapte olmada sorun yaşamamak adına çip yasası ile sektöre müdahale etmeye hazırlanıyor. Henüz düzenleme aşamasında olan Avrupa birliği çip yasası için birlik, önemli bir fon ayırdı.

Avrupa Birliği çip yasası kapsamında yarı iletken sektörüne 43 milyar Euro gibi oldukça astronomik tutarda bir yatırım yapılacak. Avrupa Birliği yeni çip yasası, temel olarak üç farklı eylem planından oluşuyor. Yasa ile birlikte ilk olarak çip üretimi için gerekli Ar-Ge yatırımlarının yapılması hedefleniyor. Bu doğrultuda yeni bir yarı iletken kuruluşu açılacak.

Programın ikinci ayağında ise sürdürülebilirlik uygulamaları yer alıyor. AB çip yasası kapsamında yarı iletken sektöründe faaliyet gösterecek girişimler desteklenecek. Öte yandan programın sonucunda Avrupa Birliği’nin 2030 yılında dünya çip sektöründe oldukça önemli bir yere gelmesi hedefleniyor. AB resmi web adresi üzerinden ilgili yasaya ve sürece ilişkin detaylı açıklamalar paylaşıldı.