Bulut teknolojisi; “Bulut Bilişimi” ya da “Cloud Computing” olarak anılan ve verilerin donanımlar ya da sunucular yerine bulut içerisinde saklanmasını sağlayan teknolojidir. Uzun süredir birçok farklı çözümde kullanılan bulut teknolojisi, son 10 yıl içerisinde çok daha yaygınlaşmıştır. Özellikle büyük teknoloji geliştiricisi markalar, geliştirdikleri ürünlerde bu teknolojiye yer vererek, kullanıcıların daha efektif bir depolama çözümü elde etmesini sağlamıştır.
Bulut teknolojisi, kullanıcının veriye mekândan bağımsız olarak ulaşmasını sağlar. Böylelikle bilgisayarın yanı sıra tablet ve telefon gibi mobil cihazlar üzerinden de bulut teknolojisinin depolama çözümlerinden yararlanılabilir.
Bulut Teknolojisi Nedir?
Bulut teknolojisi, kullanıcılar arasında veri paylaşımı sağlayan internet tabanlı bir çevrim içi depolama çözümüdür. Günümüzde birçok kurumsal şirket tarafından kullanılıyor olmakla birlikte özellikle depolama taleplerinin karşılanması üzerine yaygın olarak tercih edilir. Herhangi bir mekân kısıtlaması bulunmayan cloud teknolojisi, her yerden veri erişimi sağlama imkânı sunar.
Aynı zamanda farklı cihazlardan aynı sisteme giriş yapmak da mümkündür. Dolayısıyla bulut bilişimi, sadece mekân kısıtlamaması yapmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcılara tercih edecekleri teknolojik araçların niteliği konusunda da özgürlük vadeder. Bireysel kullanımların yanı sıra bulut teknolojisinin farklı sektörlerde çeşitli talepleri karşılamak üzere kullanıldığı da belirtilmelidir.
Cloud teknolojisi özellikle sağlık sektöründe son dönemde yaygın olarak tercih edilen bir çözümdür. Kişiselleştirilmiş sağlık uygulamaları gerçekleştirmeye zemin hazırlayan bulut teknolojisi, aynı zamanda yazılım ve bilişim sektörü için de kritik bir öneme sahiptir. Bilgi teknolojisi servislerinin ölçeklendirilmesi ve çalışması için bulut teknolojisinden faydalanılabilir.
Bulut Teknolojisi Neden Kullanılır?
Bulut teknolojisi, farklı sektörlerin özel taleplerini karşılıyor olmakla birlikte bireysel kullanımlar için de oldukça uygundur. Günümüzde e-posta depolama, veri yedekleme ve dosya depolama özellikleriyle bireysel kullanıcılar, bulut teknolojisinden faydalanır. Ayrıca daha büyük kurum ve firmalar ise veri analizi çalışmalarında bulut teknolojisine başvurmaktadır.
Bulut teknolojisinin kullanım alanları genel hatlarıyla şu şekilde özetlenebilir:
- Büyük veri analizi
- Veri depolama ve yedekleme
- E-posta, video, fotoğraf saklama
- Yazılım geliştirme
- Test etme
- Sektörel talepleri karşılamak üzere özel depolama taleplerinde
Tüm bu kullanım alanlarıyla cloud teknolojisi, artık gündelik yaşamın önemli bir parçası haline dönüşmüştür. Özellikle mobil cihazların yaygın olarak kullanılması birlikte bulut teknolojisinin bireysel çözümleri, her internet kullanıcısı için kritik bir öneme sahip olmuştur.
Bulut Teknolojisinin Temel Özellikleri Nelerdir?
Bulut teknolojisinin temel özellikleri arasında en önemli olanı, donanıma ihtiyaç duymadan depolama gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Sanallaştırma olarak tanımlanabilecek bu özellik, sadece çevrim içi olarak bir ya da birden fazla kullanıcının verilere kolaylıkla erişmesini sağlar. Aynı zamanda depolama için ekstra bir maliyet gerektirmez.
Bulut teknolojisinin temel özellikleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Çevrimiçi olarak her türden veriye kolay erişim
- İşletmeler için düşük maliyetli veri saklama çözümü
- Mekândan ve zamandan bağımsız olarak depolama ve veriye ulaşabilme
- Devasa kaynak havuzu ve yüksek düzeyde esneklik
- Detaylı bir kontrol mekanizması
- Boyutlandırma ve yapılandırma gerçekleştirebilme kolaylığı
Gibi özellikleri bulunan cloud teknolojisi, son dönemin en önemli teknolojilik ilerlemelerinden biri olarak kabul edilir.
Bulut Teknolojisi Örnekleri Nelerdir?
Gündelik yaşamın her noktasında bulut teknolojisi örnekleri ile karşılaşmak mümkündür. Bireysel kullanımların yoğun olduğu bu örnekler, dijital araçların ve akıllı cihazların daha konforlu kullanılmasını sağlar.
Günümüzde en bilinen bulut teknolojisi örnekleri;
- Microsoft OneDrive
- Yandex Disk
- Google Drive
- Apple iCloud
- SpiderOak
- Amazon Drive
Tüm bu örnekler, özellikle mobil cihazların yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte bulut teknolojisinin vadettiği çözümlere duyduğumuz ihtiyacı açık biçimde gösteriyor.