C seviyesi unvanlar, şirketlerin en üst kademesinde yer alan yöneticileri tanımlamak için kullanılır. Günümüzde oldukça geniş yelpazeli C seviye pozisyonlar bulunuyor. Her bir pozisyon, şirket içerisinde son derece kritik bir görevi yerine getirirken tamamen yönetim departmanında yer alıyor.
C seviyesi unvanlar hakkında en çok merak edilen konu ise her bir unvanın görevinin ne olduğu yönünde. İşte C seviyesi unvanlar nelerdir merak edenler için; C seviyesi pozisyonlar ve görev tanımları!
CEO – Chief Executive Oficcer
CEO, tüm birimlerin yöneticiliği yapma görevini üstlenen kişilerin sahip olduğu unvanlardır. C seviyesi pozisyonlar arasında en üst düzey olmakla birlikte şirketlerin yönetimine dair her alanda yetkilidirler. Kısaca yöneticilerin yöneticisi olarak tanımlanabilir.
CXO – Chief Experience Officier (Kullanıcı Deneyimi Geliştirme Şefi)
C seviyesi unvanlar arasında teknik yeterlilik gereken pozisyonlar da bulunur. CXO, şirketin web platformlarını yönetmekle görevlidir. Görev tanımı içerisinde web sitede yer alan arayüz, tasarım ve yazılım gibi unsurların geliştirilmesi ve yönetilmesi bulunur.
CWO – Chief Web Officer (Web ve İnternet Yöneticisi)
CWO, büyük oranda dijital sektörde faaliyet gösteren şirketlerde yer verilen bir departmanın yöneticisidir. Teknoloji ve web departmanında yönetimden sorumlu olan CWO, bu alandaki tüm çalışmaları yürütür.
CTO – Chief Technology Officer (Teknoloji Bölüm Yöneticisi)
CTO, C seviyesi pozisyonlar içerisinde önemi her geçen gün daha da artan bir pozisyondur. Şirketin teknolojik rekabetini yöneten CTO, aynı zamanda teknoloji ve şirketin bulunduğu sektörün ilişkisini de düzenler.
CSO – Chief Security Officer (Güvenlik Şefi)
CSO, bilgi teknolojileri ve ödeme güvenliği gibi alanlarda kurulan departmanların başında bulunan kişidir. CSO’nun temel görevi şirketin network ağlarını geliştirmek, teknoloji ve telekomünikasyon çalışmalarını yürütmektir.
CSCO – Chief Supply Chain Officer (Tedarik Şefi)
Bir şirket için en olmazsa olmaz pozisyonlardan biri CSCO’dur. CSCO, şirketin pazarlama ve satış departmanının yöneticisidir. Tedarik ve satın alma ekiplerini yöneterek, bu departmanda yaşanabilecek krizlerin önüne geçer.
CAO – Chief Administrative Officer (İdari İşler Yöneticisi)
CEO’dan sonra şirket içerisindeki en yetkili kişilerden biri olabilen CAO, doğrudan idari işlemlerden sorumludur. Sahip olduğu yetkiler nedeniyle C seviye pozisyonlar arasında en yetkili unvanlardan biridir.
CDO – Cheif Data Officer (Veri Analiz Şefi)
CDO, özellikle reklamcılık ve tasarım sektöründe oldukça hayati bir öneme sahip unvandır. Yaratıcılıktan sorumlu ve sanatsal altyapıya sahip olan ekibi yönetir ve müşteri ilişkilerini düzenler.
CBO – Chief Brand Officer (Marka Yönetimi Şefi)
C seviyesi unvanlar arasında en kritik öneme sahip olan bir diğer pozisyon da CBO’dur. Ticari girişimler için hayati bir öneme sahip olan CBO’nun görevi; marka yönetimini gerçekleştirmek ve marka değerini talep edilen standartlara ulaştırmaktır.
CBDO – Chief Business Devolopment Officer (İş Geliştirme Şefi)
CBDO, sektörel araştırma ve piyasa analizleri yapmakla görevi yönetici unvanıdır. Özellikle yenilikleri takip ederek gelişmek isteyen şirketlerde önemli görevleri üstlenir. Ayrıca bu faaliyetler için kurulan departmanın yöneticiliğini yapar.
CCO – Chief Commercial Officer (Ticari Faaliyetler Şefi)
CCO unvanı birçok pozisyonu tanımlamak için kullanılır. Bunlar arasında en önemlisi ticari faaliyetleri yürütmekle görevli olan CCO’dur. Şirket hakkındaki tüm geri bildirimleri takip eder ve şirket hedeflerine yönelik kararlar alarak uygular.
CFO – Chief Finance Officer (Finans Yöneticisi)
C seviyesi unvanlar arasında en önemlilerinden biri de CFO’dur. Finans yönetimini sağlamakla görevli olan CFO, özellikle finans veya muhasebe departmanlarının yoğun olduğu şirketlerde hayati bir görevi üstlenir. Bu departmanları yönetir ve denetler.
CHRO – Chief Human Resources Officer (İnsan Kaynakları Yöneticisi)
Günümüzde en yaygın olarak şirketlerde yer edinen C seviyesi pozisyonlar arasında yer alan CHRO, insan kaynakları biriminin yöneticisidir. Şirket personel iletişimi, işe alım süreci ve performans gibi kritik alanlarda görev alan departmanın yöneticisidir.
CIO – Chief Investment Officer (Yatırım Şefi)
Şirketin gelişerek büyümesi adına en kritik görevlerden biri CIO’lara aittir. C seviyesi unvanlar arasında CIO şeklinde kısaltılan birden fazla pozisyon bulunuyor olmakla birlikte yatırım şefi olarak CIO, şirketin yatırım kararlarını yönetir ve alternatifleri değerlendirerek raporlar.
CLO – Chief Legal Officer (Hukuk Şefi)
CLO ya da hukuk şefi, şirketin hukukla ilgili olan tüm ilişkilerini düzenler. Güçlü bir hukuk departmanı için bu alanda tecrübeli ve CLO pozisyonunu çok iyi yönetecek hukukçulara ihtiyaç vardır.