Şirket ve firma sahiplerinin sunduğu ürün veya hizmetleri doğru hedef kitleye ulaştırması, müşteri profilini tanıması ya da satış sonrasında ne kadar verimli olduklarını görmesi her geçen daha da zorlaşıyor. Bu noktada, küreselleşme ile birlikte genişleyen müşteri portfolyosunu daha yakından izleyebilmek ve müşterilerinin beklentilerini en iyi şekilde karşılayabilmek için yeni bir yazılım geliştirildi: CRM.
Yeni dünya düzeninin bir getirisi olarak hayatımıza giren ve günümüzde büyük holdinglerden, küçük, orta ve mikro ölçekli firmalara kadar geniş bir alanı etkisi altına alan CRM, artık şirket ve firmaların global sektöre ayak uydurması noktasındaki en mantıklı çözüm olarak görülüyor.
Bir kuruluşa sahip olan kişilerin hem iç iletişimi en doğru şekilde yönetmesi hem yeni müşteriler için sağlam bir zemin hazırlaması hem de satışlarını artırarak kazanç elde etmesi ve tüm bunları profesyonel olarak yürütmesi her zaman çok kolay değildir. Bunun için müşteri ilişkilerinin firmaya en kârlı olacak şekilde yönetilmesi için CRM oldukça iyi bir alternatiftir.
Bu noktada bizler, CRM ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için mercek altına aldık.
CRM Nedir?
Müşteri ilişkilerinin yönetimi devralan bir yazılım çözümü olan CRM, “Customer Relationship Management” yani “Müşteri İlişkileri Yönetimi” olarak tanımlanır. Firmaların ya da kuruluşların, mevcut müşterileri ile iletişimini ilk andan son ana kadar etkin, çözümleyici ve avantajlı bir şekilde ele alan CRM, müşteri ilişkilerinin verimli olmasını sağlar.
Müşteriyle ilgili tüm verileri toplama ve analiz etme görevine sahip olan CRM, bu süreci firma için çok daha kârlı hale getirmeyi amaçlar. Yalnızca firma ya da şirket bünyesinde bulunan müşterilerle olan iletişimin daha iyi hale getirilmesiyle yetinmeyen CRM, potansiyel müşterilere ulaşmak için izlenmesi gereken yolların haritasını çıkarır.
CRM, genel olarak ele alındığında etkili bir satış aracı olarak görülür. Zaman içinde sunduğu pek çok avantajla ve yenilikçi çözümler ile pazarlama, e-ticaret ve müşteri hizmetleri gibi alanların vazgeçilmezi olan CRM, müşteriyle temas kuran her firmanın bir parçası halini alır.
CRM Ne İşe Yarar?
CRM sistemi, müşteriyle ilgili tüm verileri bir araya getirmek ve analiz etmek üzere geliştirilmiştir. Bu noktada, mevcut müşterilerin bilgileri, şirket temsilcileriyle etkileşimler, satın alma işlemleri, hizmet talepleri ve çok daha fazlasının dahil olduğu verilerden yararlanan CRM, eksiksiz bir müşteri profilinin elde edilmesine olanak tanır. Bu sayede, müşteriyle güçlü bir ilişki kurulmasına ve marka sadakati oluşturulmasına destek veren CRM sistemlerinin her biri sonuç olarak satışa yöneliktir.
Satış öncesi tüm süreçlerde, yeterli bilgiyi ile analiz yaparak uzun vadeli iletişimler kuran CRM, satış organizasyonunda ve satış sonrasında da aktif olarak rol oynar. Satış performanslarını hızlı bir şekilde ölçümlemek, satış sürecini çok daha etkili hale getirmek, aktif siparişi takip etmek, geçmiş siparişlere ulaşmak ve satın alma ile ilgili tüm bilgileri kayıt altında tutmak için fazlasıyla fonksiyonel olan CRM sistemleri, satış ekibinin ya da satış personellerin iş yükünü hafifletir.
CRM yazılımlarının sunduğu sayısız avantajlar arasında, mevcut müşteri bilgilerinin güvenli bir şekilde korunuyor olması öne çıkar. Müşteriye ait e-posta, numara, adres gibi kişisel bilgilerin yanı sıra, müşterinin hangi ürün ya da hizmeti satın aldığı, satın alma işlemini ne zaman yaptığı, daha önce müşteri temsilcisi ile iletişim kurup kurmadığı gibi detaylara ulaşılmasını sağlayan CRM, şirket içindeki sistemin sorunsuz bir şekilde ilerlemesine destek olur.
Büyük, küçük tüm firma sahiplerinin kurtarıcısı olacak olan CRM sistemleri, teknolojiden mantıklı şekilde yararlanarak şirkete değer kazandırmanın en kestirme yolunu sunar.