Özellikle pandemi döneminde en çok tartışılan konulardan biri haline dönüşen çipler, günümüzde oldukça yaygın bir kullanım alanına ev sahipliği yapıyor. Oyun konsollarından otomobillere, teknolojik ürünlerden ev eşyalarına kadar oldukça geniş bir alanda kullanılan çiplerin dünyadaki en önemli üretim merkezi ise Tayvan.
Dünyadaki çip arzının büyük bir bölümünü karşılayan Tayvan, son dönemde teknolojik ilerlemelerin Asya pazarına kaymasında da aktif rol oynuyor. Ayrıca oldukça kritik coğrafi konuma sahip olan bu küçük Asya ülkesi, teknolojik ürünlerin tedarik zincirinde de oldukça kritik bir konumda. Ancak çip üreticisi ülke Tayvan, pandemi döneminde çip talebine cevap veremedi.
Çipler Nerelerde Kullanılıyor?
Pandemi sürecinde ve sonrasında dünyanın en çok konuştuğu konular arasında yer alan çipler, insan yaşamının hemen her noktasında kullanılıyor. Özellikle Türkiye’de otomobil temini kapsamında yaşanan sorunların en temel nedeni olarak gösterilen çipler, pandemi sürecinde artan talebin ardından dikkatleri üzerine çekmişti. Dünyanın en büyük çip üreticisi Tayvan, bu dönemde tekrardan gündeme geldi.
Günümüzden yaklaşık olarak 60 yıl önce ilk kez kullanılmaya başlanan çipler, teknolojinin hemen her alanında aktif olarak kullanılıyor. Çiplerin günümüzde en sık kullanıldığı alanlar ise şu şekilde:
- Oyun konsolları
- Otomobiller
- Giyilebilir teknoloji ürünleri
- Ev aletleri
- Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar
- Elektronik ürünler
Oldukça geniş bir alanda kullanılıyor olmaları nedeniyle çip arzı, artan taleplere karşı beklenilen yükselişi gösteremedi. Bu doğrultuda dünyadaki çip arzının büyük çoğunluğunu karşılayan Tayvan, yeni önlemler almaya hazırlanıyor.
Yarı İletken Ürün Üretiminde Lider
ABD ve Çin arasındaki siyasi ilişkilerin gerginliğinin altında yatan en temel sebeplerden biri de teknolojik gelişmeler. Tayvan ise ABD ve Çin arasındaki gerginliğin tam merkezinde yer alıyor. Dünyadaki çip arzının büyük çoğunluğunu karşılayan Tayvan, ABD ve Çin için hayati bir önem arz ediyor.
Özellikle 5G teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yarı iletken ürünlere duyulan ihtiyacın artması bekleniyor. 5G teknolojisinin gelişiminde de son derece önemli bir noktada konumlanan Asya, yarı iletken ürün üretiminde Tayvan ile birlikte dünyanın merkezi konumunda.
TSMC adlı şirketiyle dünyanın bir numaralı çip üreticisi olan Tayvan, yarı iletken ürün imalatında sahip olduğu konumla ABD’nin yakın gelecekte en çok önem verdiği ülkelerden biri olacak. Şirket, dünyadaki çip üretiminin yaklaşık olarak %53’ünü karşılıyor.
Pandemi Döneminde Çip Krizi Ortaya Çıkmıştı
Çipler, sadece gündelik hayatta insan yaşamının merkezine yerleşen teknolojik ürünlerde kullanılmıyor. Aynı zamanda askeri alanda da son derece önemli bazı teknolojilerde çiplere yer veriliyor. Son dönemde ABD’nin yarı iletken ürün üretiminde Asya apazına bağlı kaldığının fark edilmesi, ABD’nin teknoloji politikalarını tekrardan gözden geçirmesine sebep oldu.
Bu doğrultuda dünyanın en büyük çip üreticisi Tayvan ile ikili ilişkilerini geliştiren ABD, çip üretiminde merkezi kaydırma hedefinde. TSMC şirketiyle birlikte dünya çip üretiminin yaklaşık olarak %63’ünü karşılayan Tayvan, pandemi sürecinde taleplere cevap verememişti. Bu doğrultuda sıfır araç sahibi olmak, neredeyse imkânsız hale geldi. Otomobil markalarından bazıları üretime ara verirken bazılarında ise üretim sürecinde aksamalar meydana geldi.
Çip krizi, sadece otomotiv sektörünü değil, aynı zamanda oyun ve eğlence sektörünü de vurdu. PlayStation 5 ve Steam’in yeni çıkardığı oyun konsolu gibi eğlence araçlarına ulaşım, dünyanın hemen her noktasında oldukça zorlaştı.
Sınırlı sayıda üretilen ve dünya pazarına kısıtlı dağıtılan bu oyun konsolları, teknoloji tutkunları tarafından yakından takip ediliyordu. Dünyadaki çip arzının büyük bölümünü karşılayan Tayvan, çip krizi için çözüm üretmezse, birçok teknolojik ürüne ulaşımın daha da zorlaşması bekleniyor.