Elon Musk Twitter satın alma sürecinde yaptığı açıklamalarla gündem olmuştu. İlk önce Twitter’ı satın alacağını duyuran, daha sonra 44 milyar dolarlık bir teklif sunan Elon Musk, bir süre sonra Twitter algoritmasında çeşitli hatalar olabileceğini ifade etmişti. Bu açıklamadan sonra ise Twitter’da çok fazla sahte hesap olduğunu belirtmiş, bu konuda daha fazla bilgi talebinde bulunmuştu.
Eğer bilgi alamazsa Twitter’ı satın almaktan vazgeçebileceğini de duyurmuştu. Elon Musk Twitter macerası oldukça inişli çıkışlı olduğu için bu süreç içinde de çok konuşulduğu biliniyor. Şu sıralar ise Elon Musk tekrar Twitter ile gündeme geldi. Peki bu süreçte tam olarak neler olmuştu?
- Elon Musk Twitter’ı alacağını duyurdu.
- Elon Musk Twitter’a 44 milyar dolarlık teklif sundu.
- Elon Musk, Twitter algoritmalarında bir hata olabileceğini söyledi.
- Twitter’a sahte hesap açıklamasında bulundu.
- Twitter’ı satın alma anlaşmasını durdurabileceğini belirtti.
- Soruşturma başlatıldı.
- Elon Musk’ın mesajları açığa çıktı.
Elon Musk Twitter’ı Alacağını Duyurdu!
Elon Musk Twitter’ı satın alma konusu ilk olarak 24 Mart 2022 tarihinde gündeme geldi. Aslında bu tarihte Musk’ın Twitter’ı satın almasına dair ilk tohumların atıldığı biliniyor. Musk, belirtilen tarihte “Palantir” kurucusu Joe Lonsdale ile iletişime geçti. İkili arasındaki mesajlardan Joe Lonsdale’nin Musk’a Twitter’ı satın alıp alamayacağını sorduğu görülüyor. Musk ise satın alma ihtimalinin olduğunu söylüyor. Bu konuşma, Musk’ın Twitter’ı satın alma noktasında ilk adımı attığını gözler önüne seriyor.
14 Nisan 2022 tarihinde Elon Musk Twitter’ı satın alacağını duyuruyor. Satın alma kararı öncesinde Twitter’dan yüzde 9,2’lik hisse satın almıştı. Böylelikle en büyük hissedar konumuna yükselmişti.
Elon Musk Twitter’a 44 Milyar Dolarlık Teklif Sundu
Daha sonra ise şirketin yönetim kuruluna girme kararı almış ve ardından, 44 milyar dolarlık teklifte bulunarak şirketi satın almak istediğini belirtmişti. Hisse başına 54.20 dolar ödeme yapacak olduğunu belirten Elon Musk’ın bu kararı, o dönemde dikkatleri üzerine çekmişti. Elon Musk Twitter’ı satın alacağını ifade ettikten kısa bir süre sonra, ilk Tweet’ini de atmıştı.
Twitter’da güveni arttırmak için algoritmaları açık kaynak yapacağını da belirtmiş, Twitter’ı daha iyi bir yer yapacağının altını çizmişti. Elbette o dönem Musk’ın açıklamaları gündem olmuştu. Ayrıca Twitter’ın dünya çapında özgür ifade platformu olduğuna dair inancı bulunduğundan yatırım gerçekleştirdiğini de açıkça belirtmişti. Fakat Twitter’ı satın alacağını duyurmasından bir süre sonra, bu kararını geri çekmesine neden olan birtakım ifadeleri gündeme geldi.
Elon Musk: Twitter Algoritmasında Hatalar Olabilir!
Elon Musk, spam hesaplardan duyduğu rahatsızlığı belirten birtakım açıklamalar yaptı. Elon Musk Twitter satın alma sürecinin en dikkat çeken olaylarından biri de spam hesaplarla ilgili yaptığı açıklamadan kısa bir süre sonra (14 Mayıs 2022) Twitter algoritmasının kullanıcıları manipüle ettiğini ifade etmesiydi. Bu açıklama, yine o zamanlar oldukça ilgi çeken açıklamalardan bir tanesi oldu.
Bu süreç öncesinde spam hesapların kendisine rahatsızlık verdiğini, bu hesapların temizlenmesini talep etmesine rağmen temizleme işlemlerinin yapılmamasını iddia eden Musk, satın alma işlemlerini askıya almıştı. Daha sonra ise platformun algoritmasına dair çeşitli açıklamalarda bulundu. Hatta kullanıcıların algoritmayı düzenleyebilmek için Ana Sayfa sekmesinde bulunan Yıldızlar simgesini kullanabileceklerini ve “Son Tweetler” seçimini yapabileceklerini de ifade etti.
Yaptığı paylaşımın ardından algoritmada kötü niyet önermediğini de belirtti. Ayrıca platformun kullanıcıları manipüle ettiğini ifade eden Elon Musk Twitter’ın kod hatalarıyla da ilgili açıklamada bulundu. Açık kaynağın güveni inşa etmede önemli olduğunu da sözlerine ekledi. O dönemde platformun algoritmasına dair yaptığı açıklamaların her biri yine gündem olmayı başardı.
Elon Musk’tan Twitter’a Sahte Hesap Açıklaması
Daha 14 Mayıs’ta Twitter algoritmasına dair çok önemli bir açıklamada bulunmuş olan Elon Musk Twitter sürecinde bir de sahte hesap krizi patlak verdi. Daha önceden başlayan ve bir türlü çözümlenemeyen bu sorun, Musk’ın sahte hesap konusuna yönelik açıklamalarda bulunmasına neden oldu. Elon Musk Twitter’a bir mektup yazdı.
Bu mektupta Musk, Twitter’ı platformda yer alan sahte hesaplar konusunda bilgilendirmeme noktasında suçladı. Bu direnişin 44 milyar dolarlık devralma anlaşmasının şartlarına da uygun olmadığını belirtti. Bu mektup da yine o dönemlerde insanların ilgisini çekmeyi başardı. Ayrıca Elon Musk tarafından yapılan açıklamalar neticesinde Twitter hisseleri yüzde 19 oranında düştü.
Hatırlayalım, daha önce Musk, sahte hesaplarla ilgili Twitter’dan bilgi istemiş ve bu konuda bilgilendirme yapılmasının gerekliliğinden bahsetmişti.
Elon Musk: Anlaşmayı Durdurabilirim
Twitter’ın sahte hesaplarla ilgili bilgilendirmede bulunduğunu gerekçe gösteren Elon Musk Twitter’ı satın alma anlaşmasını durdurabileceğini belirtti. Temmuzun ikinci haftasında Musk, Twitter’ı satın alma anlaşmasını, Twitter’ın anlaşmanın çeşitli maddelerine sadık kalmadığını gerekçe göstererek feshetti.
13 Mayıs’ta Twitter’ı 44 milyon dolara satın alma anlaşmasını geçici olarak durduran Musk, süreç içinde çeşitli sorunlarla baş başa kalmıştı. Özellikle sahte hesap krizi, nihayetinde Musk’ın Twitter’ı satın alma anlaşmasını feshetmesine neden oldu. Teklifi geri çekmesi ise 9 Temmuz 2022 tarihinde meydana geldi.
Elon Musk’ın Olaylı Twitter Satın Alma Sürecinde Soruşturma Başlatıldı!
Elon Musk Twitter satın alma sürecinde bir sonraki aşama, sürece dair soruşturma başlatılmasıdır. Twitter’ı satın alacağını belirten açıklamasından itibaren Musk, yaptığı açıklamalarla olay olmuştu. Süreç içinde yaşananlar, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun dikkatini çekti.
Süreç içinde Twitter’ın demokratik bir yer olmadığını vurgulayan Musk, takipçilerine Twitter’da köklü bir değişimin gerekli olup olmadığını da sormuştu. Yaptığı paylaşımlardan bir süre sonra ise Twitter’ın yüzde 9,2’lik hissesini satın almış, bunu da geç haber vermişti. İşte bu gelişmelerin her biri, olaya ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun dahil olmasına neden oldu. Çünkü kurallar oldukça açıktı. Eğer bir yatırımcı herhangi bir şirketten yüzde 5 ve daha fazla hisse alıyor ve yatırımını bu şekilde gerçekleştiriyorsa, bunu halka açık bir şekilde ifade etmesi gerekiyordu.
Bu noktada Elon Musk’ın Twitter hisselerinin yüzde 9,2’sini aldıktan 10 gün sonra satın alma işlemiyle ilgili haberler ortaya çıkmış ve Musk bu haberleri doğrulamıştı. Geç haber vermesi, Musk’ın tam 143 milyon dolar kâr elde etmesini sağladı. Daha sonra ise Musk’ın Twitter ile mahkemelik olduğunu görüyoruz.
Twitter, dünyanın en zengin insanı statüsündeki Elon Musk’ı, daha önce söz verdiği satın alma anlaşmasına uygun davranması için mahkemeye verdi. Twitter, daha önce Musk’ın platform ile ilgili yöneltilen suçlamaları reddetti. Olayların gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan mahkemenin 17 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı.
Dava süreciyle ilgili de yeni gelişmeler meydana geldi. Delaware Mahkemesinde görülecek olan davaya ilişkin Delaware Mahkemesinden Yargıç Kathaleen McCormick, tarafların satın alma işlemlerini tamamlayabilmesi adına davanın 28 Ekim’e kadar ertelendiğini belirtti. Bu durum, Elon Musk Twitter satın alma sürecinin en dikkat çeken kararlarından bir tanesi oldu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yargıç, satın alma işleminin 28 Ekim 17.00’a kadar tamamlanmaması durumunda taraflara kasım ayında davanın görülmesine dair ve duruşma saatlerini alabilmek için aynı gün kendisiyle e-posta üzerinden iletişime geçmeleri gerekli olduğunu da açıklamalarında yer verdi.
Verilen karar sonrası ise Twitter bir açıklamada bulundu. Bu açıklama, işlemi 28 Ekim’e kadar hisse başına 54.20 dolardan kapatmayı dört gözle beklediklerini belirtti. Yakın zamanda ise Elon Musk Twitter satın alma ile ilgili mesajları ortaya çıktı. Bu mesajlar, insanların kafasında “Bunların hepsi bir oyun muydu?” sorusunun yerleşmesine neden oldu.
Elon Musk’ın Mesajları Ortaya Çıktı: Tüm Süreç Bir Oyun Muydu?
Uzun zamandır Elon Musk Twitter’ı alacak mı almayacak mı soruları gündemde yer aldı. Bu soruların temel nedeni, Musk’ın süreç içinde Twitter’ı satın almak istediğini belirtmesi, sonra kararından vazgeçmesi gibi eylemlerde bulunmasıydı. Bilindiği üzere Twitter Elon Musk’ı mahkemeye vermişti. Fakat Musk, mahkeme başlamadan bir süre önce Twitter ile görüşmelere tekrar başladı.
Ayrıca dava süreci devam ederken Twitter avukatları, Musk’ın mesajlaşmalarını delil olarak yargıca sundu. Daha önceden 17 Ekim 2022 tarihli olarak belirlenen mahkeme her ne kadar şu anda 28 Ekim’e ertelenmiş olsa da Twitter avukatları, daha önce 17 Ekim’de görüleceği planlanan dava için delil toplama çalışmalarına başladı.
Süreç içinde Elon Musk’ın Twitter’ın önemli isimleriyle birtakım mesajlaşmalar gerçekleştirdiği belirtilmiş olup bu mesajlar günyüzüne çıkartıldı. Bu mesajların her biri, insanların akıllarında Musk’ın Twitter’ı çok daha düşük bir meblağ üzerinden satın alma çalışmaları içerisinde olup olmadığına dair kuşkuları yeşertti. Süreç içinde Musk’ın Twitter yönetim kurulunda çeşitli üyelerle iletişimde bulunduğunu da belirtelim.
Elon Musk Sonunda Twitter’ı Satın Aldı!
ABD’li ünlü iş insanı Elon Musk, birçok sansasyona sebebiyet veren Twitter’ın satın alma sürecinin sonunda tamamlandığını duyurdu. Tesla ve Space X gibi dünyanın en önemli şirketleri arasında yer alan şirketlerine sosyal medya platformu Twitter’ı da ekleyen Musk, önümüzdeki günlerde de çok konuşulacak.
Twitter’da birçok farklı yeni uygulamaya imza atmayı hedefleyen ünlü iş insanının neler yapacağı, kullanıcılar tarafından merak ediliyor. İlk olarak Twitter’da mavi tikli hesaplardan ödeme alacağını açıklayan Musk, aynı zamanda şirketin üst kademe yöneticilerini kovmasıyla da gündeme gelmişti. Platformun CEO’su Parag Agrawal ve CFO’su Sean Edgett’in işine son veren Musk’ın Twitter üzerinden uygulamaya koyacağı yeni kararları merak ediliyor.
Daha Önce Twitter’ı Satın Alma Anlaşmasını Askıya Almıştı
Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma süreci, tüm dünyada uzun süre konuşuldu. 2022 yılının başında Twitter’ı satın almak için faaliyetlere başladığı konuşulan Musk, satın alma sürecine ilişkin bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre Twitter yönetimi, Musk’ın şirketine sosyal medya platformunun bazı istatistiklerini şeffaf bir şekilde iletecekti.
Bununla birlikte ünlü iş insanı, 13 Mayıs 2022 tarihinde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada söz konusu anlaşmayı askıya aldığını bildirdi. Büyük spekülasyonlara sebep olan bu askıya alma durumu sonrasında, inişli çıkışlı olaylara gebe olacak Musk’ın Twitter’ı satın alma süreci de başladı. 8 temmuzda tekrardan açıklama yapan ünlü iş insanı, bu kez de söz konusu anlaşmayı feshettiğini bildirdi.
Musk’ın Twitter’ı satın alma anlaşmasını feshetmesindeki en temel gerekçesi platformda spam ve sahte hesapların tespitine yönelik raporun yeteri kadar şeffaf olmamasıydı. Ünlü iş insanı Twitter’dan bu alanda şeffaf raporlar talep ederken, Twitter’ın yeterli düzeyde veri sunmadı. Bu duruma paralel olarak sözleşmenin feshine ilişkin detaylar Musk’ın avukatları tarafından SEC’e bildirildi. Daha sonra tekrardan masaya oturan taraflar, anlaşmaya vardı.
Elon Musk Twitter’ı Ne Zaman Satın Aldı?
Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldığı tarih 27.10.2022 olarak kayıtlara geçti. Musk, Twitter üzerinden oldukça kapsayıcı ve uzun bir metinle Twitter’ın satın aldığını duyurarak, aynı zamanda hedeflerine ilişkin detayları da kullanıcılarla paylaştı.
Elon Musk Twitter’ı Ne Kadara Satın Aldı?
Elon Musk Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı. Uzun süren pazarlıklarda ünlü iş insanı Twitter yönetiminden satın alma rakamının 43 milyar dolar olmasını talep etmişti.
Elon Musk’ın Twitter’ı Almasıyla Beraber Gelecekteki Hedefleri Neler?
Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması, beraberinde birçok tartışmayı da getirdi. Satın almanın tamamlanmasının ardından kullanıcılara yönelik oldukça etkileyici bir açıklama yapan ünlü iş insanı, Twitter’ı satın almasının nedenini kâr etmekten öte uygarlığın gelişimine katkı sağlamak olarak açıkladı.
Birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından tartışılan Musk’ın açıklamaları sonrasında başkaca konularda gündeme geldi. Bu doğrultuda Elon Musk’un Twitter’ı satın almasıyla beraber gelecekteki hedefleri kapsamında konuşulanlar genel olarak şu şekilde:
- Twitter’da mavi tikli kullanıcılardan aylık bazda 8 dolar ödeme talep edeceği söylentisi yayıldı.
- Musk Twitter platformunu “Super Application” olarak “Her Şeyin Uygulaması” haline dönüştürmeyi hedefliyor.
- Satın alma sürecinden sonra ünlü iş insanı birçok üst düzey yöneticinin işine son verdi.
- Musk Twitter’da yüksek düzeyde gizlilik sağlamayı hedefliyor.
- Reklam modelinde değişiklik gerçekleştirerek reklam verenleri ve kullanıcıları aynı anda memnun edecek.
- Toplumun bölünmesine neden olan yaklaşımlardan Twitter’ı uzak tutacak.
Musk’ın Twitter’ı satın aldığını duyurduğu açıklamada tüm bunlara ek olarak tamamen alçakgönüllü olarak hareket ettiğine de vurgu yaptı. Aynı zamanda Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma ile bir diğer önemli hedefi de sevdiği insanlara yardım etmek.