Tüketiciler hayatlarını kolaylaştıran tüm gelişmeleri hızla kucakladıkları gibi e-ticaret girişimlerini de ilk günden itibaren desteklemeye ve tercih etmeye devam ediyor. Tüm dünyada oluşan online alışveriş seçeneği, Türkiye’de de büyük bir ivme kazanarak yoluna devam ediyor. Ortaya çıkan birtakım gelişmeler de bu ivmeyi destekleyici nitelikte.
Salgın sebebi ile insanların online alışveriş yapma alışkanlığı bir kez daha perçinlendi. Mağaza mağaza gezmeden online olarak alışverişinizi dilediğiniz kriterlere göre filtreleyip zamandan da tasarruf etmenizi sağlayan en iyi 5 yerli alışveriş sitesini aşağıda sıraladık:
- Sahibinden.com
- Trendyol
- Hepsiburada
- N11
- Gittigidiyor
2021 yılında yapılan bir araştırma gösteriyor ki e-ticaret alanında yapılan alışverişler farklı ödeme yöntemleri ile beraber 7,4 milyar TL hacme ulaştı. Dünya genelinde yaşanan salgın, insanların alışveriş yapmalarına engel olmadı.
Özellikle salgın nedeniyle Türkiye’de bulunan online alışveriş sitelerinin oluşturduğu pazar, 3 yılda göstereceği büyümeyi 2020 yılı içerisinde gerçekleştirdi. %165 oranında büyüyerek büyük bir sıçrama gösteren pazar, 220 milyar TL seviyelerinde yılı kapattı. Yine bu konuda yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye’deki en büyük online alışveriş dilimine sahip olan şirket Trendyol olarak açıklandı.
Sahibinden.com
2000 yılında “Türkiye’nin sahibinden.com’u olmak için yola çıktık” sloganıyla Taner Aksoy tarafından kurulan sahibinden.com, e-ticaret ve ilan platformlarında Türkiye’nin önde gelen sitesidir.
Sahibinden.com; emlak, vasıta, yedek parça, ikinci el ve sıfır alışveriş, hizmet verenler ve iş ilanları gibi toplam 10 kategoride hizmeti kullanıcıları ile buluşturuyor. Özellikle emlak ve araç alım-satım kategorilerinde kullanıcıların ilk tercihi sahibinden.com oluyor.
2009 yılında “En iyi e-ticaret sitesi” seçilen sahibinden.com, günlük ziyaretçi sayısıyla diğer e-ticaret sitelerinin önüne geçmeyi başarmıştır. Her geçen gün gelişen hizmetleri ve kullanıcı deneyimi yüksek altyapısı ile en iyi 5 yerli alışveriş sitesinden biri sahibinden.com’dur.
Trendyol
Trendyol’un ilk serüvene adım atması 2010 yılında gerçekleşiyor. Demet Mutlu tarafından hayata geçirilen bu projenin ilk merkezi İstanbul Sarıyer’de yer alıyor. 3 yıl sonra Maslak’a taşınan şirketin bünyesinde farklı siteler de mevcut.
Trendyol Group olarak piyasada yer alan şirket; Modagram.com, Trendyol.com ve Milla by Trendyol’a ev sahipliği yapıyor. Avrupa Kalkınma Bankası ve Tiger Global’ın desteklediği şirket, 2018’de Alibaba Group’un da sağladığı yatırımla Türkiye’nin en çok bilinen alışveriş siteleri arasına girmiştir. 2016 yılında imza attığı 3 yıllık Galatasaray Kadın Voleybol sponsorluğu da şirketin prestiji ve tanınması açısından oldukça etkili bir hamledir.
Küresel bir araştırmada yer edinen Trendyol, %27 oranında bir büyüklüğe sahip. Aynı araştırmada ise Trendyol’u, Hepsiburada %17 oranı ile izliyor. Şirketin %86,5 oranındaki en büyük pay ortağı ise Alibaba’dır. En iyi 5 yerli alışveriş sitesi arasında zirveye göz kırpan şirket, farklı sektörlerde de online alışverişin önünü açmaya devam ediyor.
Hepsiburada
2000 yılında, Hanzade Doğan Boyner tarafından hayata geçirilen Hepsiburada, 2011, 2012, 2013 yıllarında “Türkiye’nin en çok sevilen markası” ödülünü almıştır. Kadın istihdamına ve girişimciliğine önem veren Doğan Boyner, Hepsiburada’nın şu anki tek sahibidir. Küresel anlamda yapılan ve Türkiye’deki e-ticaret sitelerini kapsayan araştırmada, ikinci sırada yer alan şirket %17 oranındaki pazar payı ile N11 ve Gittigidiyor’u geride bırakmıştır.
N11
Doğuş Grup ve Güney Koreli SK Group ortaklığı ile kurulan N11, 2012 yılından beri online alışveriş severlere hizmet veriyor. En iyi 5 yerli alışveriş sitesi sıralamasında bulunan şirket, 17 bine yakın kayıtlı satıcı ve 1321 aktif satıcı ile büyümesini devam ettiriyor.
N11 pro, Market11 ve Garaj11 ile farklı sektörlerde de söz sahibi olmak isteyen N11 yeni bir döneme geçiş yaptı. Bu ikili ortaklığa dahil olan Getir ile şirketin ortaklarının payları üçe bölündü.
Gittigidiyor
İkinci el ya da az kullanılmış ürünlerin satışını gerçekleştiren eBay sitesi, bugünün Gittigidiyor şirketinin ilk rol modelini oluşturuyor. Sanal olarak gerçekleşen bir açık artırma ile e-ticaret anlamında büyük bir atak gösteren şirketin ilk macerası 2001’de başlıyor.
“Keşfetmeye başla” sloganı ile güvenli internet alışverişinin öncüsü olan şirketi; Serkan Borançlı, Burak Divanoğlu ve Tolga Kabataş kurmuştur. Şu anki sahibi ise eBay şirketidir. 2018 yılından itibaren giderek büyüyen şirket, 100 binden fazla satıcıya sahiptir.