Fiziksel sim kartın kullanımına alternatif olacak eSIM hizmeti 2020 yılı itibari ile ilk kez dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından duyuruldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, 2021 yılı içerisinde bu teknolojinin, insanların hayatlarını kolaylaştıracak derecede cihazlara farklı bir altyapı kazandıracağını duyurmuştu. Bu teknolojiye adını veren eSIM’in İngilizce anlamı “gömülü sim” anlamına geliyor.
Tak çıkart işlemi olmaksızın kolay kullanım sağlayacak olan bu gelişme sayesinde plastik kart kullanımı geride kalacak. Elektronik bir sim kart özelliği sağlayan bu gelişme oldukça dikkat çekici bir soruyu gündeme getirdi. Aynı telefonda birden fazla sim kullanımı olabilecek mi?
eSIM uygulamasının ana özelliği; iki hat kullanımını desteleyecek nitelikte bir çalışma olmasıdır. Ancak iki hat aynı anda kullanılamıyor. Hat öncelikli olarak, veri sağlayışını ilk sağlayan numaraya öncelik veriyor. Ancak genel anlamda iki numaradan da telefonunuza veri akışı, arama gibi ana uygulayıcıları sunabiliyor.
Avantajlı özellikleri sayesinde insanların kolay telefon kullanımını yaygınlaştıran teknoloji, iki telefon kullanımını da geride bırakıyor. İş ve özel telefon görüşmelerinizi aynı telefon üzerinden gerçekleştirmek için eSIM teknolojisini inceleyebilirsiniz.
eSIM Özelliği Nedir?
Telefon kullanabilmek için cihazlarınıza taktığınız plastik kartların yerini alacak olan eSIM, kullanımı gereği telefonunuz için yerleştirilecek bir çip niteliğini taşıyor. Kaybolma, kırılma ya da yerinden oynama gibi bir problemle karşılaşmadan telefonunuzu sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
Telefonları kullanmak için takılması gerekli olan hatlar, zaman içerisinde yıpranabilir veya kırılabilir. Bu durumda yeni bir sim kartı almak zorunda kalabilirsiniz. Ancak eSIM kullanımı ile artık yıpranmış ya da kırılmış hatlarınıza tekrar tekrar ücret ödemek zorunda kalmayacaksınız. Çünkü eSIM, telefonun içinde küçük bir yer kaplayan, gömülü olan ve içinden çıkartılamaz boyutta olan bir parça. Bu sayede yıpranma, hasar ve kaybolma sorunu tarihe karışıyor. Kullanımı oldukça basit ve kolay olan elektronik sim, telefonlarda bulunan kart yuvasını da ortadan kaldırıyor.
Yıllar geçtikçe telefon şirketlerinin yaptığı çalışmalar sonucunda sim kartların yuvaları oldukça küçültüldü. Ancak kullanıcılar sim kartı çıkartmak, düzeltmek ya da değiştirmek zorunda kalmaya devam ettiler. Telefon kullanımını çok daha ergonomik hale getiren proje çok farklı bir elektronik altyapı sayesinde geliştiriliyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de farklı telefon üreticileri tarafından sunuluyor. Operatörlerin de bu konudaki proje geliştirme çalışmaları olumlu yanıt verdi.
eSIM Türkiye’de Var Mı?
Elektronik sim kullanımı, Türkiye’de de müşterilere sunuluyor. Telefon üreticileri ve operatörler bu çalışma ile uyumlu bir birliktelik sunuyorlar. Dünyaca ünlü telefon markası Apple, akıllı telefon teknolojisi ile müşterilerine opsiyonlu kullanım önceliği sunuyor. Ürünlerinde hala sim kart yuvası bulunan Apple, aynı zamanda ikinci hat kullanımını da yaygınlaştırmak için eSIM özelliğini de devreye sokuyor. iPhone modellerinde yansıttığı bu tutumu ile kullanıcılarına ergonomik hat kullanma kolaylığını veriyor. Şu an için Vodafone, eSIM desteği sağlayan bir uygulama sunuyor. Diğer operatörlerinde konu ile alakalı çalışmaları ve uyumlama süreçleri devam ediyor.
Kullanım, uyum süreci ve diğer müşteri hizmetleri işlemlerinde pratik kullanım sağlaması nedeni ile elektronik hat nereden alınır tüketiciler arasında da merak konusu oldu. Tüketici farklı hatlar kullanmaktansa, tek cihaz üzerinden eSIM teknolojisini kullanmanın daha kolay ve masrafsız olduğunun da altını çiziyor.
eSIM Nasıl Alınır?
eSIM, alımından sonra kolay kurulum ve kullanım sağlıyor. Android cihazlar için kurulum aşamaları ise aşağıdaki gibidir.
- Ayarlar
- Bağlantılar
- SIM kart yöneticisi
- Mobil plan ekleme
Elektronik sim kullanımı için öncelikle iPhone veya Android cihazlarınıza kurulum yaptırmanız gerekiyor. eSIM alınımını istediğiniz telefon markasının telefonunu aldıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz. Önemli olan konu, cihazının eSIM kullanımına uygun bir şekilde üretilmiş olmasıdır.