Evcil hayvanlara zorunlu çip uygulaması, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan bir karardır. Bu karara göre evcil hayvan sahiplerinin, evcil hayvanlara çip taktırması zorunludur.
Evcil köpek, kedi ve gelincikleri kapsayan uygulama için tanınan süre ise 31 Aralık 2022 tarihinde sona erdi. Bu süreye kadar evcil hayvanlarına çip taktırmayan evcil hayvan sahipleri, önceden belirlenmiş olan tutarda ceza ödemek zorunda.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan karar, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlığı ile Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe göre 31 Aralık 2022 tarihine kadar evcil kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin; baktıkları evcil hayvanlara çip taktırması gerekiyordu. Peki evcil hayvanlara zorunlu çip uygulaması ile hangi bilgiler kaydediliyor? Uygulamanın avantajları neler, neden böyle bir uygulama yürürlüğe girdi?
PETVET Kimlik Sistemine Hangi Bilgiler Kaydediliyor?
Evcil hayvan sahipleri tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında yer alan çip uygulaması, evcil hayvanların kimliklendirilmesi adına düzenlendi. Evcil hayvanlara zorunlu çip uygulaması dahilinde, evcil hayvanların çeşitli bilgileri kayıt altına alınıyor.
PETVET kimlik sistemine kaydedilen bilgiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Hayvanın adı ve türü
- Hayvanın ırkı ve rengi
- Hayvanın pasaport numarası
- Hayvanın cinsiyeti ve doğum tarihi
- Hayvanın bulunduğu il ve ilçe
- Hayvanın mahalle bilgileri ve acil durumlarda ulaşım sağlanacak kişinin bilgileri
Belirtilen bilgilerin tamamı, evcil hayvanda yer alan çipte bulunmaktadır. Ayrıca çip ile tanımlanan evcil hayvanların sahip değişikliği, aşı bilgileri ve kayıt durumu olmak üzere çok önemli bilgiler de yer alıyor.
Mikroçip Uygulamasının Amacı Nedir?
Evcil hayvanlara zorunlu çip uygulaması, çeşitli hedefler doğrultusunda gerçekleştirilen bir uygulamadır. Türkiye’de evcil hayvanların sayısının tespiti amacını taşıyan uygulamanın farklı hedefleri de bulunuyor. Buna göre evcil hayvanların aşı takibi, mikroçip uygulaması sayesinde takip edilebiliyor.
Bunun yanı sıra kaybolan evcil hayvanların çok daha kolay bulunabilmesi, uygulamanın amaçları arasında yer alıyor. Ayrıca evcil hayvanlarına artık bakmayarak sokağa atan ve evcil hayvanlarını terk eden kişiler çok daha sistematik bir şekilde tespit edilebilecek. Bu sayede evcil hayvanlarını terk eden evcil hayvan sahiplerine cezai işlem yapılabilecek. Peki evcil hayvanlara zorunlu çip uygulaması avantajları neler?
PETVET Uygulamasının Avantajları Neler?
PETVET uygulamasının çeşitli avantajları bulunuyor. Bu avantajlar, evcil hayvanların korunmasını içeriyor. Evcil hayvanlara zorunlu çip uygulaması avantajlarını genel olarak şu şekilde sıralamak mümkün:
- Evcil hayvanların takibi kolaylaşıyor.
- Kaybolan evcil hayvanlar çok daha kolay bir şekilde bulunabiliyor.
- Evcil hayvanlarını sokağa atan ya da evcil hayvanlarını terk eden kişiler çok daha kolay bir şekilde tespit edilebiliyor.
- Evcil hayvanların aşı durumlarıyla ilgili çok daha detaylı bilgi sahibi olunabiliyor.
- Türkiye’de evcil hayvan sayısı sistematik bir şekilde tespit edilebiliyor.
Şimdiye Kadar Kaç Hayvana Çip Takıldı?
Evcil hayvanlara zorunlu çip uygulaması, evcil hayvan sahiplerinin gerçekleştirmesi gereken zorunlu uygulamalardan bir tanesi. Evcil hayvanlara çip taktırmak için gerekli olan süre 31 Aralık 2022 tarihinde son buldu. 6 aylıktan büyük evcil hayvanlarına belirlenen süreye kadar çip taktırmamış olan kişilere 3 bin 642 TL idari para cezası verilecek.
1 Ocak 2022 tarihinden 31 Aralık 2022 tarihine kadar toplamda 762 bin 115 kediye, 524 bin 556 köpeğe ve 23 gelinciğe mikroçip takıldı. Çip takılan evcil hayvan sayısı toplamda 1 milyon 268 bin 694’e ulaştı. Kimliklendirilen evcil hayvanlar, artık oldukça kolay ve sistemli bir şekilde kayıt altına alınabilecek.