Facebook’un Adı “Meta” Olarak Değişti

Günümüz dünyasında en çok kullanıcıya sahip platformların başında gelen Facebook için uzun süredir isim değişikliğine gidileceğine dair söylentiler dolaşıyordu. Facebook’un kurucusu ve sahibi olan Mark Zuckerberg bu söylentileri doğrulayarak yakın vadede isim değişikliğine gidilmesi yönünde planlamalar yaptıklarını açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde tüm bu söylentiler ve Mark Zuckerberg’in açıklamasını doğru kılan bir gelişme yaşandı. Facebook’un adı “Meta” olarak değişti!

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de kullanımı oldukça yaygın olan Facebook’un ismi artık değişti. Mark Zuckerberg şirket hesapları üzerinden yaptığı resmî açıklamada Facebook platformunun adının artık “Meta” olduğunu duyurdu. Haliyle bu da kullanıcılarının zihninde aynı sorunsalı doğurdu: Meta ne demek?

Mark Zuckerberg’in yaptığı açıklamaya göre bu isim değişikliği sadece ana firmada gerçekleşti. Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi uygulamalarda herhangi bir değişikliğe gidilmedi. İnsanlar severek kullandıkları bu uygulamalara aynı isimler üzerinden erişmeye devam edebilecek.

Facebook’un Adı Neden Değişti?

2,3 milyar kullanıcıya sahip olan Facebook’un isminin değişmesinden çok neden değiştiği tartışılmaya başladı. Bilişim uzmanları Facebook’un adının değişmesi ile ilgili birçok sebep açıkladı. Yapılan açıklamaların ise birçoğu söylentiden ve dedikodudan öteye geçemedi. Bu sebepler arasında en gerçekçi olanlarını birkaç başlık altında belirtmek mümkün:

  • Mark Zuckerberg’in uzun vadede kullanıma sokmayı planladığı Meta evreninin şimdiden alt yapısını hazırlamak.
  • Eski şirket elemanlarından biri olan ve yaptığı ifşalar ile Facebook markasının güvenirliliğini derinden sarsan Frances Haugen’in yarattığı bu imajdan kurtulmak.
  • Facebook’un ilk kuşağından ziyade yeni nesillerin karşısına farklı ve dinamik bir vizyon ile çıkmasını sağlamak.
  • Gelecekte dijital dünyanın tamamen Meta dünyaya evrileceği varsayılarak bu konuda öncü olmak.

Facebook’un Yeni Adı Meta Nereden Geliyor?

Facebook’un yeni ismi olan Meta, son günlerde dijital dünya kullanıcıları tarafından oldukça popüler bir konumda. Özellikle Meta kelimesinin nereden geldiği hayli merak konusu.

“Meta” son yıllarda sanal dünyada adını sıkça duyurmaya başlayan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan açıklamalar ve teknolojik alanda gidilen yön gösteriyor ki bu terimi önümüzdeki yıllarda daha sık duyacağız.

Meta, İngilizce bir sözcük olup “universe” kelimesinden esinlenilerek “metaverse” türetilmiştir. Bu terimin Türkçesi ise “normalin ötesinde olan” anlamına geliyor. Meta platformunun ana amacı gerçek dünyayı sanal bir ortama taşımak. Bu sanal dünyada oluşturulacak bir karakter üzerinden görüşmeler yapmak, oyun oynamak, konsere gitmek, film izlemek ve hatta evlilikler yapmak başlıca planlamalar arasında yer alıyor.

Teknolojik alanda yaptığı yeniliklerle sanal dünyanın devi konumunda olan Facebook, Metaverse için uzun süredir büyük yatırımlar yapıyor. Metaverse’ün gelecekteki dünyanın vazgeçilmez bir parçası olacağını ön gören Mark Zuckerberg, şirketinin ismini Meta yaparak bu konudaki fikirlerinin ne derece arkasında durduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Meta Platformunda Bizi Ne Gibi Yenilikler Bekliyor?

Mark Zuckerberg, şirket ismini Meta yapmasının ardından bünyesinde bulunan uygulamaları “Meta Platformu” adı verilen tek bir çatı altında topladı. Bu platformun yakın ve uzun vadede gerçekleştirmeyi hedeflediği birçok yenilikçi adım bulunuyor. Bunlardan en belirgin olanı ise sosyal medya uygulamalarını Metaverse evrenine entegre etmek.

Meta platformunda bulunan Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi uygulamaların Metaverse yani sanal dünyaya entegre olması ihtimalinde kullanıcılar, sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde bu platformlara erişebilecek. Daha da önemlisi bu yapay dünyada seçtikleri karakterler üzerinden özel hesaplara sahip olabilecekler.

Şu an için insanlara bu fikir ütopik gelse de unutulmamalıdır ki bir zamanlar bireyler için Facebook gibi bir uygulama fikri de ütopik geliyordu…

Uzay Ülkesi: Asgardia

Facebook Canlı Yayın İçerik Önerileri

Türkiye’de Yeni Dönem: Sosyal Medya Vergisi

Sosyal Medyanın Çöktüğü Tarihler

En Çok Tercih Edilen Sosyal Medya Platformları

Sosyal Medya Fenomeni Nasıl Olunur?

En Çok Kullanılan Sosyal Medya Siteleri

Sosyal Medyada Canlı Yayın Nasıl Yapılır