Gerilla Pazarlama Nedir? – Gerilla Pazarlama Örnekleri

Gerilla pazarlama, viral pazarlama olarak ortaya çıkan, maliyeti düşük ancak şaşırtıcı derecede büyük getirisi olan bir pazarlama yöntemidir.

“Kulaktan kulağa” olarak da bilinen bu yöntem, ilk olarak 1984 yılında “Gerilla Pazarlama” isimli bir kitapta yer almıştır. Yönteme Gerilla ismi verilmesinin nedeni, küçük savaş taktiklerinden ilham alınmasından dolayıdır.

Gerilla pazarlama yönteminde işin pek çok farklı yönü bulunur. Doğal ve rahat bir şekilde sohbet ediyormuşçasına bahsedilen ürünler, insanların duygularına hitap ederek onları etkiler. Gerilla pazarlama her yerde yapılabilecek bir reklam işidir. Sokaklarda, parklarda, alışveriş merkezlerinde, kısaca halka açık tüm alanlarda gerçekleştirilebilir.

Basitçe birkaç Gerilla pazarlama örneği verecek olursak:

Zeminler üzerine görsel olarak reklam yerleştirilmesi, ilan ve reklam panoları gibi günlük hayatta sürekli karşılaştığınız alanlarda reklam bulunması şeklinde sıralayabiliriz. Burada önemli olan üzerinde düşünmediğiniz halde görsel olarak karşınıza çıkan bu reklamların zamanla zihninizde olumlu bir izlenim bırakmasıdır. Ayrıca bilinçaltı süreçler sayesinde herhangi bir ürün almak istediğinizde gözünüze çarpan bu detaylar size daha yakın gelecektir. Bu nedenle Gerilla pazarlama daha çok dış mekânlarda kullanılır. Ancak çok fazla kişinin ziyaret ettiği iç mekânlarda da Gerilla pazarlama yöntemi kullanılabilir. İç mekân dekorasyonlarında veya duvarlarında kullanılabilen bu yöntemler de en az dış mekân yöntemleri kadar akılda kalıcıdır.

Gerilla Pazarlama Türleri Nelerdir?

Hedef kitleye ve pazarlanacak ürüne göre çeşitlilik arz eden Gerilla pazarlama, farklı türlere ayrılır:

1.     Sokak Pazarlama

Sokaklarda, caddelerde, herkesin görebileceği alanlarda uygulanan yöntemdir. Sadece panolar veya zeminlere uygulanan görseller değil, bu yöntemde elden ele broşür dağıtma veya örnek ürün tanıtma gibi stratejiler de kullanılabilmektedir.

2.     Gizli Pazarlama

Bu teknikte önemli olan yapılanın bir reklam olduğunun hissettirilmemesidir. Burada en kolay yol, pazarlayacağınız ürün hakkında kendi deneyimlerinizi sohbet havasında karşı tarafa aktarmaktır.

Ürünün ne gibi avantajları olduğundan ve kullanırken nelere fayda sağladığından bahsederken, reklam izlenimi oluşturmamaya özen göstermelisiniz.

3.     Çevre Pazarlama

Pazarlanacak ürünlerin çevre dostu bir politikayla, çevreyi etkin şekilde kullanırken doğaya herhangi bir zarar vermeden yapılan reklam çeşididir.

4.     Sinsi Pazarlama

Markanın kendisini öne çıkarmadan yapılan etkinliklere değer katması yoluyla gerçekleştirilir. Marka burada iyi niyetlerini ve duyarlılıklarını sergileyerek insanlar üzerinde olumlu izlenimler bırakır.

5.     Viral Pazarlama

Daha çok sosyal medya aracılığıyla gerçekleşen, kişiden kişiye yayılarak gelişen bir pazarlama yöntemidir.

Gerilla Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

  • Gerilla pazarlama yöntemlerinin maliyeti düşüktür.
  • Bu yöntem ile beklenenden büyük kitlelere ulaşmak mümkündür.
  • Akılda kalıcı özellikleriyle etkin bir pazarlama yöntemidir.
  • Markalaşma sürecinde, marka tanınırlığını artıran bir yöntemdir.
  • Viral olarak akılda kalıcı mesajlara sahip olması, kullanıcıların paylaşım yaparak reklama katkıda bulunmasını sağlar.
  • İnternetle bağlantılı olarak sosyal medya ortamı gerilla pazarlama için pek çok avantaj sağlar.
  • Oluşturulan sloganlar yıllarca dillere pelesenk olabilir ve marka devamlılığına katkı sağlar.

Gerilla Pazarlama Örnekleri

Gerilla pazarlama gücünü daha çok görsel öğelerden alır. Örneğin diş fırçası veya macunu reklamı için bowlingde yer alan labutların diş gibi gösterilmesi ve üzerine bir yüz yerleştirilmesi. İkea merdivenlerinde İkea ürün görsellerinin yer alması gibi yaratıcı fikirlerle insanlar üzerinde etki bırakmak mümkündür. Bu örnekler her an karşımıza çıkabilecek türden uygulamalardır ve gerçekten akılda kalıcıdır.

Örneğin, dondurma çubuğunun diş fırçası şeklinde olması ve üzerinde “dişlerini fırçalamayı unutma” cümlesi ve altında marka ismi bulunması oldukça yaratıcı ve işe yarar bir örnektir. Üstelik hatırlattığı mesajın doğru bir yere temas etmesi, insanların duyguları üzerinde olumlu etkiler bırakır.