Sahip olduğunuz proje fikrinizin iyi olup olmadığından emin değil misiniz? Projenizin gelir modeli şu anki pazara ne kadar uygun? Kazanç sağlayabilir mi? Girişiminiz yatırım yapılmaya değer mi? Bu sorulara denemeden yanıt vermek zor. Cevapları bulmak için kendinizi hazırlayabilir, fikrinizi test edebilir ve pazara sürmeden geliştirme şansı bulabilirsiniz. Girişiminizi pazarla tanıştırmadan önce başka neler yapabilirsiniz?
Sektör Hakkında Araştırma Yapın
Girişiminizin sektörü hakkında bir fikriniz olmadan pazara giriş yaparsanız bu çok büyük bir risk almak demek olabilir. Turizm, pazarlama, ticaret, sektör ne olursa olsun ilgili pazar hakkında derinlemesine araştırma yapın ve elde ettiğiniz bilgilere göre işletmenizde gerekli düzenlemeleri yapın.
Rakiplerinizi Belirleyin
Sektörde bulunan rakiplerinizin ne yaptıklarınızı, nasıl bir pazarlama planını takip ettiğini ve diğer hareketlerini mutlaka gözlemleyin. Ne kadar başarılılar? Hangi noktada hata yapmışlar? Rakiplerinizin artı ve eksilerini gözlemlemek girişiminizin nasıl şekil alacağına yol gösterici olabilir.
İhtiyacınız Olan Yatırım Bütçesini Belirleyin
Girişiminizin uygulamaları, web tasarımı, pazarlama kampanyaları, işe alımları ve daha pek çok detayı belli bir bütçe karşılığında şekillenecektir. Bu noktada girişiminizin ne kadarlık bir yatırıma ihtiyacını olduğunu belirlemeniz çok ama çok önemlidir.
Konseptinizi Ve Girişiminizin İsmini Belirleyin
Kafanızdaki proje neye, nelere dayalı? Konsepti belirledikten sonra girişiminizin alt kategori ve diğer detaylarını daha rahat belirleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra girişiminizin ismi ve sloganı sade, net ve akılda kalıcı olmalıdır. ‘Getir’, ‘GittiGidiyor’ ya da ‘KapGel’ gibi uygulamaların ismi görüldüğü gibi sade ve bir o kadar da yaratıcı.
Çevrenizdeki İnsanlardan Tavsiye Alın
Projenizi yatırımcılara sunmadan önce mutlaka ürün modelinize başkalarının da göz atmasını sağlayın. Gerekirse girişimlere danışmanlık yapan akademisyenlerden, uzmanlardan ve mentörlerden tavsiyeler alın; belki de düzeltilmesi gereken noktalar vardır!
Pazarlama Stratejilerinizi Hazırlayın
Girişiminiz pazara “merhaba” dediğinde izleyeceği bir kampanya süreci olmalıdır. Pazarlama stratejiniz genel reklam, sosyal medya ve daha pek mecrayı içermelidir. Pazarlama stratejilerinizi işin başında belirlerseniz girişim hayata geçirildiğinde yapılacakları bildiğiniz için işe daha rahat koyulacaksınız.
Ekibinizi Şimdiden Kurmaya Başlayın
Şu an henüz bir gelir kaynağınız olmayabilir ya da yatırım sürecinizin sonucu kesin olmayabilir. Her şeye rağmen, ekibinizi şimdiden kurmaya başlayın. Her kalem ile ilgilenecek konusunda uzman insanları ekibinize katarsanız girişiminizin nasıl hızla büyüdüğünü siz de fark edeceksiniz.