Teknoloji gün geçtikçe çok daha hızlı bir gelişme sürecine giriyor. Bu durum, yenilikçi cihazlara ve yenilikçi sistemlere kapı aralıyor. Kuantum bilgisayarlar da teknolojik bir devrim olarak nitelendirilebilir.
Klasik bilgisayarlardan çok daha hızlı veri işleyen ve kübitlerden meydana gelen kuantum bilgisayar, kuantum mekaniğine göre faaliyette bulunur. Klasik bilgisayarlar ya 0 ya da 1 durumunda olmaktadır. Fakat kuantum bilgisayarlarda hem 0 hem de 1 aynı anda oluştuğundan bu tür bilgisayarlar, yenilikçi çalışmalar ve keşifler için oldukça değerlidir.
Peki kuantum bilgisayar nedir, kuantum bilgisayarların çalışma özellikleri nelerdir?
Kuantum Bilgisayar Nedir?
Klasik bilgisayarlardan oldukça farklı olan kuantum bilgisayar, veri üzerinde işlem yapabilmek için kuantum mekaniğini kullanan ve klasik bilgisayarlardan çok daha hızlı işlem yapabilen teknolojik cihazlardır.
Kuantum bilgisayarlarının çalışma prensibi oldukça komplekstir. Kübit olarak tanımlanan birimler üzerinde bilgi depolanmaktadır. Her kübit, 1 ya da 0 olarak ayarlanabildikleri gibi hem 0 hem de 1 olarak da ayarlanabilir. Bu ise kuantum bilgisayarlarının gücünü nereden aldığını oldukça net bir şekilde açıklamaktadır.
Kuantum Bilgisayarın Özellikleri Nelerdir?
Kuantum bilgisayarların sunmuş olduğu yenilikleri daha iyi anlayabilmek için sahip olduğu özellikleri bilmek oldukça önemlidir. Dünyada sınırlı sayıda kuantum bilgisayarı bulunmakta olup kuantum bilgisayarların özellikleri genel hatlarıyla şu şekildedir:
- Kuantum bilgisayarlarda temel birimler kübitlerdir. Her kübit aynı anda farklı pozisyonlarda olabilir. Yani hem 0 hem de 1 olabildiği gibi 1 ya da 0 da olabilir.
- Kuantum bilgisayarlar nanometre ölçeğinden küçük boyutlarda çalışır.
- Klasik bilgisayarlara göre oldukça hızlı bir şekilde çalışır. Birçok işlemin kısa sürede tamamlanmasını sağlar.
- Aynı anda yapılan hesaplamalarda efektif sonuç alınmasını sağlar.
- Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlara göre çok daha komplike bir yapıdadır.
Kuantum Bilgisayar Nasıl Çalışır?
Kuantum mekaniğini kullanan ve oldukça hızlı ve verimli bir şekilde çalışabilen kuantum bilgisayarların çalışma prensibi bir hayli karışıktır. Kuantum bilgisayarların çalışma prensibini daha iyi anlayabilmek için klasik bilgisayarların nasıl çalıştığına bakmakta fayda var. Klasik bilgisayarlar, bilgiyi 0 ve 1’lerden oluşan bitler ile çalışır. Fakat kuantum bilgisayarların odak noktası kuantum mekaniğindeki süper pozisyondur. Böylelikle 0 ve 1’ler aynı anda oluşabilir. Kuantum mekaniği ile çalışmakta olan kuantum bilgisayar, işlemleri oldukça hızlı bir şekilde tamamlar.
Kuantum Bilgisayarların Diğer Bilgisayarlardan Farkı Nedir?
Klasik bilgisayar ile kuantum bilgisayarlar arasında belli başlı farklılıklar bulunur. Çalışma prensibi oldukça farklıdır. Klasik bilgisayarlarda 0 ve 1’lerden oluşan kübitler bulunur. Yani bir bit ya 0’dan meydana gelir ya da 1’den. Kuantum bilgisayar ve klasik bilgisayarlar arasındaki temel fark da buradan gelir.
Bir kuantum bilgisayarında bilgiyi taşıyan öge kübittir. Bir kübit sadece 1 ya da 0 olabilir. Bunun yanı sıra hem 0 hem de 1 olabilmektedir. Bu durum, kuantum mekaniğindeki süperpozisyon ile ilgilidir. Kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarlara göre işlemleri çok daha hızlı bir şekilde tamamlar.
Türkiye’de Kuantum Bilgisayar Var mı?
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağlı olan ASELSAN, kuantum bilgisayarı üretme çalışmalarına başlamıştır. ASELSAN tarafından geliştirilen yüksek başarılı bilgisayar sistemlerinde halihazırda kuantum simülatörleri çalışma işlemlerinin gerçekleştiği biliniyor. Fakat Türkiye’de kuantum bilgisayar var mı sorusunun yanıtı şu anda olumsuz olacaktır. Henüz Türkiye’de kuantum bilgisayarlar bulunmuyor. Dünya genelinde de şu anda kuantum bilgisayarların bir hayli az olduğunu söylemek mümkündür.