Geliştirilmekte olan düz panel ekran teknolojisi olarak tarif edilen Micro-Led, LCD ekranlarla kıyaslandığında çok daha iyi ekran özelliklerine sahiptir. Micro-Led sistemi, OLED ekran teknolojisini temel alarak geliştirilmiştir. İnce paneller üretilmesini sağlayan bu sistemde her piksel doğrudan kendisini aydınlatıyor ve bunun dışında ekstra bir aydınlatma mekanizmasına ihtiyaç duyulmuyor. Böylece enerjiyi verimli kullanan Micro-Led ekran, başta mobil cihazlar olmak üzere akıllı saatler, AR gözlükler ve VR kulaklıklar gibi düşük enerjili cihazlarda işlevsel olarak kullanılıyor.
Günümüzde monitörlerde ışığı piksel matrisine yansıtan ve aydınlatan bir veya daha fazla katman yer alıyor. Piksellerdeki eşit aydınlanma ve panellerde oluşması istenen aynı görüntü teknolojisi için oldukça büyük çabalar sarf ediliyor. OLED ve ardından daha iyisi Micro-Led teknolojileri, bu çabaların geldiği en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor.
Micro-Led ekranlarda renk yoğunluğu, belirgin kontrastlar ve renk doygunluğu oldukça dikkat çekiyor. OLED’i temel alsa da OLED’ten daha avantajlı görülen sistemin yakın gelecekte yaygın bir kullanıma sahip olacağı düşünülüyor. Micro-Led ekranların çoğalmasındaki en büyük engel ise yüksek maliyete sahip olmaları.
Apple gibi büyük firmaların Micro-Led teknolojisi ile yakından ilgilendiği biliniyor. Şu an daha çok OLED teknolojisi kullanılan telefon ve akıllı saat gibi mobil uyumlu cihazlarda, Micro-Led teknolojisine geçmek için zamana ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle Apple, Micro-Led’e geçmeden önce Mini Led paneller kullanmayı planlıyor. Çin’de Mini Led ekran tesisi kurmayı planlayan Apple, daha sonraki aşamada Micro-Led kullanımına öncelik vermeyi düşünüyor.
Micro-Led Nedir?
Teksas Teknik Üniversitesi profesörleri tarafından 2000 yılında icat edilen Micro-Led, ince ve verimli ekran anlamına gelmektedir. Gün geçtikçe gelişen teknoloji ile telefonlar, akıllı saatler ve sanal gözlüklerde kullanılan ekranları inceltme ve verimini artırma çalışmaları yapan teknoloji şirketlerinin ihtiyacı olan Micro-Led ekran teknolojisi, yüksek kontrast ve renk aralığı sunuyor.
Micro-Led teknolojisi boyut olarak mikroskobik derecede bir küçüklüğü, yani 100 mikrometre ölçümündeki Led’leri ifade eder. Her bir pikseli oluşturan Micro-Led’ler yüksek enerji potansiyeline sahiptir. OLED teknolojisi ile çok benzer özellikler taşıyan Micro-Led’ler, OLED gibi organik bir yapıda değildir. Micro-Led’in kullandığı inorganik maddeler, yüksek performansını uzun ömürlü olarak sunmasına olanak sağlar.
Micro-Led’in OLED’ten Farkı Nedir?
Micro-Led ekran teknolojisi ile OLED teknolojisinin birbirine benzeyen ve birbirlerinden ayrılan yönleri bulunmaktadır. Her iki teknoloji de LED ışıklar kullanıyor ve ikisi de yüksek kontrast değerlerine sahipler. Ancak bu iki sistemi birbirinden ayıran bazı özellikler şöyledir:
- OLED ekranlar kaliteli görüntülere sahip olsalar da giyilebilir teknoloji ve mobil cihazlar için Micro-Led ekranlar daha ince panellere sahiptir.
- OLED ekranların piksellerinde organik malzemeler kullanılır. Micro-Led ekranların piksellerinde inorganik Galyum Nitrit (GaN) kullanılır.
- Micro-Led’ler, OLED’lere göre daha uzun ömürlüdür. İnorganik yapıları buna neden olarak gösterilmektedir.
- Micro-Led ekranlar OLED ekranlara göre %50 daha düşük güç tüketimi sağlıyor. Enerji verimliliği OLED’e göre daha yüksek oluyor. Şarj problemlerine çözüm olması bekleniyor.
- Micro-Led teknolojisi OLED teknolojisine göre çok daha yüksek fiyatlar gerektiriyor.
Micro-Led’in Avantajları Nelerdir?
Micro-Led teknolojisinin en önemli avantajı, diğer teknolojilere göre aynı parlaklığı daha düşük güç tüketimi ile sağlamasıdır. Ekranın çok daha ince panellere sahip olması ve uzun ömürlü bir teknoloji olması önemli avantajlarından biridir. Yüksek kontrast değeri ve canlı renkleri ile diğer teknolojilerle yarışmaktadır. Akıllı telefon ve akıllı saat gibi ekran ışığının şarj süresini azalttığı mobil ürünlerde, yüksek performansa rağmen şarj süresinin uzun süre gitmesi Micro-Led ekranların avantajları arasındadır.