Yüksek teknoloji ile üretilmiş bir test gelecekte kanser tanısı koymayı kolaylaştırabilme ihtimaline sahip. University of Southern California (USC) kapsamında gerçekleştirilen basit ve sade testin deneme süreçleri de olumlu sonuçlar vermeye başladı. Kanser tanısı koymayı kolaylaştıran test Breathalyzer ile aynı bünyede. Gönüllü olan katılımcılar BreathLink adlı uygulamanın ve partner uygulaması Breathscanner’ın gerçekten tanı koyup koyamayacağını oldukça merak etmiş olmalılar ki bu sebeple gönüllü oldular. Teste öncülük eden şahıs olan Menssana Araştırma’dan Dr. Michael Philips bu testin alkol testi gibi bir sisteme sahip olduğunu ancak daha hassas ve duyarlı olduğunu vurguladı.
Kısaca açıklamak gerekirse Breathscanner insan nefesini veri gibi topluyor ve saklıyor. Daha sonra bir bulut uygulama aracı olan BreathLink toplanan nefesleri uçucu organik bileşenlere maruz bırakıyor, böylece yoğunlaştırma analizi gerçekleşiyor. Gözeli nefes bileşenlerini ayırmak için gaz kromatografi kullanıldıktan sonra yüzey akustik dalga algılama sistemini ya da alev iyonizasyonunu kullanarak her belirli hedefi tespit edebiliyor.
Anlattıklarımız kulağınıza oldukça karmaşık gelebilir ancak bu detaylı sistem sayesinde sağlık teknolojisi alanında büyük bir adım atılmış olacak. BreathLink şimdiden aktif olarak akciğer veremi olan hastaların tanısını koydu ve son denemeler de süreç içerisindeki bir sonraki adımın atılacağı haberini veriyor. Şu anda yürütülen klinik çalışmalarda testin kanser ve göğüs kanseri tanısının yanı sıra bir kalbin nakli reddedip reddetmediğini de gösteriyor olacak. Uygulamayı geliştirilen kişilerin şu anda tek umudu eğer deneme süreçlerinin hepsi başarılı geçerse son olarak FDA’nın onayını almak.
Breathscanner hızlı sonuçlar verip erken tanıyı kolaylaştırıyor. Sistem mobil odaklı olduğu için internet bağlantısı olan herhangi bir yerde kullanılabiliyor. Breathscanner, BreathLink ile bağlantılı olarak çalışıyor ve tanıları bulmak için ilgili algoritmalar üzerinden yürüyor. Tanımlamadan sonra toplanan veriler merkezi bir laboratuvara yollanıyor. Hastaların gözünden bakıldığında süreç oldukça sade: cihaz içine sadece iki dakika boyunca üfledikten on dakika sonra sonuçları elde etmiş oluyorlar. Gelecekte Breathscanner, BreathLink ve benzeri uygulamalar çıktıkça sağlık teknolojisinin daha da gelişip insan sağlığına yardımcı olacağı ön görülmektedir.