İnternetin insan hayatında vazgeçilmez bir noktaya gelmesi oldukça hızlı bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Bir anda akıllı telefonlar kullanmaya başlayan insanlar, giderek kullandıkları her nesnenin de akıllandığı bir dünyaya adım atıyorlar. Eşyaların uzaktan yönetilmeye başlanması ise hayatı kolaylaştıran pratik bir yaşam tarzı geliştiriyor.
Siz evde yokken çalışan makineler; eve geldiğinizde evinizi süpürmüş, çamaşırınızı yıkamış veya başka ihtiyaçlarınızı karşılamış oluyor. Akıllı ev aletleri sayesinde evden uzakta iken evde olup bitenlerden haberdar olmak mümkün. Bunun yanında açık bıraktığınız bir prizi uzaktan kapatabiliyor, elektriksel sorunların önüne geçebiliyorsunuz.
“Bağlantılı yaşam” olarak adlandırılan teknoloji, nesnelerin interneti (Internet of Things) IoT olarak biliniyor. Konfor ve güven için tasarlanan teknolojik aletler her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor.
Akıllı Ev Tabletleri
Evlere ilk olarak entegre edilen ürünler arasında yer alan akıllı ev tabletleri, telefonunuza yükleyeceğiniz uygulamalar ile kolayca yönetilebilmektedir. Hem tablet üzerinden hem de telefonunuzdan evdeki ışıkları, panjurları ya da ısınma ayarlarını kontrol edebilirsiniz. Bu tabletler evin ana denetleyicisi olarak görev yaparlar. Diğer aletlerle de bağlantı kuran tabletler, günümüzde kullanılmaya başlanmıştır.
Robot Süpürgeler
Robot süpürgeler evin koordinatlarını hafızasına kaydettikten sonra, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan siz evde yokken tüm evi süpüren ve işini bitirdikten sonra şarj yerine giden akıllı aletlerdir.
Böylesine konforlu bir alet günümüzde çok yaygın şekilde kullanılmakta, ev süpürme gibi zorlu bir işi son derece kolaylaştırmaktadır. Zaman aralığı belirleyerek, robot süpürgenin istediğiniz vakitte çalışmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik ilerleyen teknoloji sayesinde üzerinde kamera bulunduran süpürgelerin, güvenlik tedbiri olarak da kullanılma ihtimali olabilecektir.
Akıllı Beyaz Eşyalar
Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve klima gibi beyaz eşyalarınızı dijital ekranlarından, uzaktan kumanda ile veya telefonlardan yönetmek mümkün. Dilediğiniz zaman bir tıkla çamaşırlarınızı yıkayabilir, eve gitmeden klimayı çalıştırabilirsiniz. Aksi durumlarda çalışan aletlerinizi durdurmak için de yine uzaktan erişim imkânınız bulunmaktadır.
Buzdolabında yer alan ürünleriniz hakkında son kullanma tarihi gelen ürünleri dolabınızın size bildirmesi gibi insana özgü davranışlarla karşılaşmanız da yakın gelecekte olası bir durum.
Akıllı ev eşyalarının yaygın kullanımı, hayatı kolay ve hızlı yaşamayı sağlayacak gibi görünüyor. Teknolojinin insana hizmet eden yönü ile bağlantılı olarak, eşyaların kendi kendilerine işlemler yapması hatta kendi aralarında iletişim kurması gibi durumlar hayal olmaktan çıkıyor.
Konuşan teknolojiler ile insanlarla iletişim kuran makineler, insanların yaşam tarzını değiştirecek fonksiyonlara sahip. Kahve makineleri ve su ısıtıcılar yaptıkları işlem sonlandığında bunu sesli olarak insanlara iletme özelliğine sahip oluyorlar. Bir anlamda yalnızlık duygusunu bile yaşamanın mümkün olmayacağı teknolojiler sayesinde insan gücüne olan ihtiyaç azalıyor.
Akıllı Ev Aletleri Neden Gerekli?
Bu sorunun çok yönlü cevapları bulunmakta. Dünyanın hızlı değişimine insanların ayak uydurma süreçleri de giderek kısalıyor. Teknoloji, internetle buluştuğundan bu yana her işlem çok daha hızlı gerçekleşiyor.
Eskiden kullanılan büyük makinelerin yerini pratik, taşınabilir ve hızlı çalışan aletler alıyor. İnsanlar da bu hıza yetişebilmek için oldukça aktif bir yaşam sürmek durumunda kalıyorlar. Hayat böylesine hızlı akarken, insanlara destek olacak birtakım yardımcılar gerekiyor. Akıllı ev aletleri de tam olarak bu ihtiyaçları gidermek için tasarlanan ürünlerdir.
Bilgi ve hizmetin önem kazandığı dünyamızda, beklemek ve vakit kaybetmek istemeyen insanlar için akıllı ev teknolojileri; hayatı kolaylaştıran, beden gücünü sportif faaliyetlerde kullanmaya olanak sağlayan, sağlıklı ve pratik bir yaşam olanağı sunuyor. Değişime ve gelişime ayak uydurmak için teknolojiyle uyum halinde yaşamak, yaşadığımız yüzyılın gereksinimlerinden biridir.