Oksimetre, çok kısa bir süre içerisinde hastaların kalp atış hızını ve kandaki oksijen miktarını ölçen cihazdır. Hastanelerde sıklıkla kullanılan bu cihaz, özellikle de anestezi ve yoğun bakım ünitelerinin vazgeçilmez parçalarından biridir.
Oksimetre Ne İşe Yarar?
Sağlık sektöründe sıklıkla kullanılan oksimetre, kalp atış hızını ölçen oldukça kullanışlı bir cihazdır. Dakikalar içesinde hem kalp atış hızı hem de kandaki oksijen miktarı hakkında bilgi veren bu cihaz, hastaların takibi sırasında sıklıkla kullanılır. Özellikle de yoğun bakım ünitelerinde kullanılan oksimetre, hastanın kalp atış hızı hakkında bilgi verir.
Kalbin bir dakikalık süre içerisinde kaç kere çarptığını net bir şekilde gösteren oksimetre sayesinde hastanın sağlık durumundaki değişimler hakkında fikir sahibi olunabilir. Cebe sığacak boyutta olan bu küçük aparat, hastadan kan almaya gerek kalmadan güvenle kullanılabilir.
Oksimetreden çıkan veriler, cihazın kendi ekranı üzerinden veya bir bilgisayara bağlanarak izlenebilir. Aynı zamanda internete bağlanabilme özelliğinden dolayı oksimetreden alınan veriler bir sunucu üzerine kayıt edilebilir. Bu sayede elde edilen kayıtlara her yerden erişmek mümkün olur.
Oksimetre Neleri Ölçer?
Ameliyat ya da yoğun bakım gibi ortamlarda kalp atış hızını ölçen oksimetre, hastanın durumunun takip edilmesini sağlar.
El tipi pulse oksimetre, bilek tipi pulse oksimetre ve konsol tipi pulse oksimetre gibi birçok çeşidi olan bu cihaz, hastaya yapılacak doğru müdahale için oldukça gereklidir. Pulse oksimetrenin el tipi olanı, parmaklardan herhangi birine takılarak kullanılır. Böylece kişinin nabız ve oksijen değerleri kısa zamanda ortaya çıkar.
Hastanın kalp atış hızını dakikalar içinde ölçmesinin yanı sıra oksimetre, kandaki oksijen yoğunluğunu tespit etmek amacıyla da kullanılır. Özellikle de pandemi döneminde sıkça kullanılan oksimetrede görülen oksijen düşüklüğü, Covid-19 için de önemli bir belirti olarak kabul ediliyor. Kişinin yaşına göre de değişmekle birlikte 96 ve 99 arasındaki değerler, sağlıklı bireylerde olması gereken aralık. Kandaki oksijen miktarı %95’in altına düşen bireylerin ise sağlık görevlisine görünmeleri öneriliyor.
Ayrıca oksimetre kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli detaylar da mevcut. Cilt sağlığı, zayıf kan dolaşımı ve tırnak cilası kullanımı gibi pek çok faktör oksimetrenin ölçümünü etkileyip, yanlış değer göstermesine yol açabiliyor.
Ücretleri Ne Kadar?
Kandaki oksijen seviyesini ve kalbin atış hızını ölçen oksimetre cihazı değişen fiyatlara sahiptir. Bunun en önemli nedeni de piyasada farklı kalite ve tarzda oksimetre cihazlarının bulunuyor olmasıdır.
Piyasada 50 TL’ye satılan oksimetre cihazı olduğu gibi; 2.000 TL’ye de bu cihazdan bulabilirsiniz. Fakat genel olarak oksimetre cihazlarının ortalama fiyatları 100 ila 200 TL arasında değişmektedir.
Oksimetre cihazı seçerken ürünün özelliklerine mutlaka göz atmanız gerekir. Oksimetre cihazlarının genel özellikleri şu başlıklar altında incelenir:
- Oksimetre cihazları hafiftir ve kullanımı kolaydır. Bu yüzden çantanızda taşıyarak dilediğiniz yere cihazı götürebilirsiniz.
- El tipi, bilek tipi ve konsol tipi olanlar batarya ya da pil ile çalışabilirler. Aynı zamanda hem pil hem de batarya özelliğine sahip olan cihazlar da piyasada mevuttur. Bu yüzden satın almadan önce bu durumları göz önünde bulundurmalısınız.
- Oksimetre cihazları genel olarak nabız ve kandaki oksijen seviyesini ölçse de bu cihazların konsol tipi olanlarında tansiyon ve ateş ölçme özellikleri de bulunabilir. Fakat cihazın fonksiyonel özelliği arttıkça fiyat da o oranda yükselecektir.
- El tipi oksimetre cihazları oldukça küçük boyutta tasarlanır. Bu yüzden yanınızda kolaylıkla taşıyabilirsiniz.
- Konsol tipi olan oksimetreler, el ve bilek tipi olanlara göre daha büyüktür. Bu yüzden de geniş bir ekrana sahiptir.
- Oksimetre cihazları kandaki oksijen miktarını ölçme konusunda fayda sağlasa da kimi durumlarda bu ölçümlerde hatalı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Koyu cilt pigmentasyonu, zayıf kan dolaşımı ve cilt kalınlığı gibi pek çok durum bu cihazın ölçüm sonuçlarını etkileyebilir.