RFID, radyo frekansı aracılığıyla nesnelerin tanımlanmasına yönelik bir teknolojidir. Elektronik ortama ürünlerin bilgilerinin aktarılması amacıyla geliştirilen bu teknoloji, günümüzde oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.
RFID etiketleri adı verilen etiketler aracılığıyla ürünlerin her türden bilgisi elektronik ortamda depolanır. Bu durum, özellikle depolama ve ürün takibi gerçekleştiren ticari girişimler için hayati bir önem taşır. Ayrıca ürünlerin niteliklerine ilişkin bilgilerin depolanıyor olması, sağlıklı bir stok takibi için de vazgeçilmezdir.
RFID sisteminin çalışma prensibi üç bileşenin üzerine kuruludur. Anten, okuyucu ve etiket RFID’in çalışma prensibi içerisinde yer alan temel bileşenlerdir. Radyo frekans yönteminin kullanıldığı bu teknoloji, ürünlerin kategorize edilmesi ve ticari girişimlerin faaliyetlerini sürdürmesi açısından da önemli bir yere sahiptir.
RFID Nedir?
RFID ya da açılmış haliyle “Radyo Frekansı ile Tanımlama”, herhangi bir nesneyi otomatik ya da tekil biçimde tanımlama teknolojisidir. Temel olarak üç bileşenden oluşuyor olsa da RFID otomasyonu için en önemli bileşenlerden biri EPC’dir. EPC ya da bir diğer adıyla “Elektronik Ürün Kodu” RFID’in ana omurgasını oluşturur.
EPC nesnelerin bilgilerini toplamak, bu bilgileri depolamak, göndermek ve almak gibi işlevlerle programlanabilme kabiliyetine sahiptir. Etiket okuyucu sayesinde ürünlerin tedarik zinciri ağındaki izlencesinin takip edilmesi mümkündür. Dolayısıyla hangi ürünün nerede ve nasıl üretildiğinden hangi tedarik ağından geçtiğine kadar RFID sistemi, tüm bilgileri aktarır.
Rfid Nasıl Çalışır?
Rfid, temel olarak otomatik bir tanıma sistemidir. Dolayısıyla sistemin işleyişi ve çalışma prensibi, karşılıklı otomatik veri alışverişi üzerine kuruludur. RFID teknolojisi, mikroişlemciye ev sahipliği yapan nesnenin takip edilebilmesini sağlar. Bu doğrultuda nesne üzerindeki etiket, bir anlamıyla nesnenin kimliğidir.
RFID çalışma prensibi herhangi bir temas içermez. Etiket ve okuyucu arasındaki ilişki ve bu ilişki ile aktarılan bilgiler, temas gerektirmeden gerçekleştirilen işlemlerle sağlanır. Ayrıca veri transferinin yanı sıra enerji transferi de yine aynı şekilde temas gerekmeksizin iletilir. Her bir RFID ürünü, farklı işlevlere ya da özelliklere sahip olabilir. Özellikle kullanılan sistemin arayüzü bu noktada temel belirleyicilerdendir.
Rfid Teknolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Rfid teknolojisi hakkında bilmeniz gerekenler arasında en önemlisi bu sistemin oldukça verimli ve fonksiyonel bir otomasyon olmasına karşın belli başlı riskleri de beraberinde getiriyor olmasıdır. Günümüzde “temassız ödeme” kapsamında kredi ve banka kartları ile yapılan işlemler büyük oranda RFID teknolojisi ile gerçekleşir.
Temassız ödeme seçenekleri, gündelik yaşamda insan hayatına önemli bir kolaylık sağlıyor olsa da kötü niyetli kimseler, bu olanakları bir risk faktörü haline dönüştürebilir. Günümüzde bu konuda en sık rastlanan olumsuzluk pos cihazlarının kartların saklandığı cüzdan ya da çantalara yaklaştırılarak kredi veya banka kartlarının sahibinin izni olmadan okutulmasıdır. Bunun dışında RFID teknolojisi, önemli ölçüde insan yaşamını kolaylaştıran son derece verimli niteliktedir.
Rfid Teknolojisinin Kullanım Alanları
RFİD teknolojisinin kullanım alanları tahmin edildiğinden çok daha geniştir. Günümüzde temassız bir şekilde veri ve enerji akışına ihtiyaç duyulan birçok alanda bu teknoloji kullanılıyor.
Özellikle kredi ve banka kartlarında yaygın olarak kullanılan Rfid teknolojisi, üretim ve imalat sürecinde ürünlerin takip edilmesi amacıyla da yaygın olarak tercih edilmektedir.
Rfid teknolojisinin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Kredi ve banka kartları aracılığıyla bankacılık sektörü
- Bagaj otomasyonları
- Herhangi bir türden otomasyon geçiş sisteminin kontrol sürecinde
- Otopark otomasyonlarında
- Üretim ve imalat takip sistemlerinde
- Tahsilat ve havaalanı güvenlik otomasyonlarında
- Ürün stok sistemlerinde
- Varlık takibi sistemlerinde
- Akıllı ev sistemleri
Rfid teknolojisi, bilgi teknolojilerinden iletim ve depolama sistemlerine kadar her alanda kullanılarak günlük hayatı kolaylaştıran teknolojilerden biri haline gelmiştir.