Small Office/Home Office yani SOHO, dijital ortamda işletmesini devam ettiren ve küçük bir ofiste tüm iş aksiyonlarını yürüten işletmelere denir. “SOHO nedir?” sorusunun en temel yanıtı ise 10 kişiden daha az çalışanı olan, günlük iş aksiyonlarını bulunduğu ofisten yürüten, farklı sektörlerde yer edinmiş olan küçük ölçekli işletmelerdir.
İşlerini büyük bir çalışma alanı yerine bulunduğu küçük ofisten ya da evinden yürütebilen işletmelerin tamamı SOHO’ya örnektir. Amerika’da bu tanıma uygun birçok işletme bulunuyor. Hizmet sektörünün dijital ortama kayması ile birlikte bu çalışma stili daha da yaygın hale gelmiş durumda.
Ev ortamında, tek odalı ya da küçük alanlarda ofis kuran işletmeler, giderlerini bu şekilde azaltarak, verdikleri hizmeti devam ettiriyor. İş tanımını yerine getiren ve hizmet kalitesinden ödün vermeyen işletmeler, sektörleri gereği herhangi bir zorunluluk gereksinimleri bulunmuyorsa, çalışma ortamlarını küçülterek SOHO tarzı çalışma disipline gidebiliyor. Bu sayede de hem kira giderlerinden hem de eleman ve farklı giderlerinden feragat edip, aylık giderlerini minimuma indirebiliyorlar.
SOHO Nedir?
Bir kişi, bulunduğu sektörün beklentilerini karşılamak zorundadır. İşinde başarılı olmak isteyen herkes, iş tanımına ve beklentilerine uygun olarak iş disiplinini oluşturur ve pratiğe döker. Büyük ofisler, toplantı alanları, çağrı merkezi alanları, muhasebe bölümü, yemekhanesi, ortak kullanım alanları ya da çalışanlarına özel alanlar sunan büyük ölçekli işletmelerin pek çok farklı gideri bulunuyor. Aylık giderler alt alta sıralandığında ise gözle görülür bir maliyet ortaya çıkıyor. Ancak SOHO düşüncesi ile yola çıkan kişiler bu giderlerin birçoğunu ortadan kaldırarak, işlerini çok daha makul gider ile sürdürebiliyorlar.
SOHO çalışma stili oldukça sıradan bir ortamda yapabileceğiniz tüm iş alanlarını kapsıyor. Evinizden ya da küçük bir ofisten fazla elemana gerek duymadan verdiğiniz hizmetin tamamı bu çalışma stilinden örnekler taşıyor. Az giderli, maliyeti düşük bir ofis ortamında 1 veya 4 personel ile ya da sadece kendi iş gücünüz ile işinizi yürütebildiğiniz tüm sektörlerde bu çalışma alışkanlığı ile ayakta kalabilirsiniz.
SOHO Nasıl Çalışır?
SOHO çalışma stilini tercih eden işletme sahipleri, iş yerleri için harcadıkları giderlerin ceplerinde kalması ile işletmelerini çok daha geniş ölçekli bir seviyeye yükseltebilirler. Teknolojinin sunduğu birçok cihaz, program, veri ağları ve depolama hizmetleri personellerinizin yaptığı pek çok işi yapabilir. Bu düşünceden yola çıkan işletmeciler, mikro ofislerinden ya da konutlarından sundukları hizmette, teknolojinin bu büyük imkanlarından kolayca yararlanıyor.
Düşük gider politikası ve kaliteli hizmet anlayışı ile yola çıkan SOHO ofis tarzı işletmeler, bu çalışma alışkanlıkları sayesinde bulundukları ortamdan işlerini yürütebiliyor ve günlük çalışma rutinlerini yerine getirebiliyorlar. Ayrıca az elemana ihtiyaç duydukları için geniş çaplı bir ofis de kullanmıyorlar.
SOHO Örneği
Kendi işlerinin patronu olan mikro işletmeler, bu çalışma prensibini edinerek işe gitmenin pek çok zorluğunu da ortadan kaldırmış oluyor. Ev ile iş yeri arasındaki ulaşım giderlerini ortadan kaldırırken ayrıca zamandan da tasarruf etmiş oluyorlar. SOHO çalışma prensibine uygun olan pek çok meslek grubu bulunuyor. Bunların bazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz:
- Danışmanlık hizmeti veren kişiler
- Özel ders veren kişiler
- Avukatlar
- Psikologlar
- Muhasebeciler
- Teknik destek sunan meslek grupları
- Sanal destek sunan meslek grupları
Yukarıda bulunan iş alanlarının haricinde değişen teknoloji kullanımı ve yüksek istihdam giderleri insanları, ev ya da mikro ofis ortamlarına doğru yönlendirmeye devam ediyor. Zamandan ve giderlerinden tasarruf etmek isteyen her girişimci SOHO çalışma stiline yöneliyor.