Start-Up Nedir? Nasıl Start-Up Kurulur?

Özellikle girişimciliğe adım atmak isteyen kişilerin bilmesi gereken terimler arasında yer alan start-up sıfırdan yepyeni bir iş kurma anlamına geldiği gibi yeni girişim olarak da anlamlandırılabilir.

İlk çıkışını Silikon Vadisi ile yakalayan bu modelde, girişimci maliyet kontrolü yaparak ilk adımlarını çok dikkatli bir şekilde planlar. Hızlı bir şekilde gelişen ve ortaya çıkan sorunlara yönelik hızlı aksiyonlar alan ve şirketi kara geçirme tekniklerinden oluşan bu sistemde, şirketler geniş kitlelere hitap eder. Finans, yazılım, pazarlama gibi hizmet sektörlerini teknoloji ile birleştirerek hizmet kalitesini ve hızını artıran fikirlerin gelişmesini sağlayan start-up, girişimcilikle karıştırılmamalıdır.

Start-up hizmet verdiği sektör ne olursa olsun öncelikleri diğer şirketlerle karıştırılmaması gereken bir misyona sahiptir. Bu gibi şirketler kişilere, kurumlara ya da farklı şirketlere hizmet verirken, ortaya çıkan sorun ya da problem her neyse o problemi tüm teknolojik altyapılarını kullanarak ortadan kaldırmayı hedefler. Dolayısı ile bu tarz şirketlerin amaçları, nasıl kuruldukları, hangi şirketlerin start-up olabileceği ve girişimcilikle arasındaki farklılıklar merak konusu olabilir.

Start-Up Nedir?

Start-up şirketler öznel anlamda sıfırdan başlayan şirketler için kullanılan bir terimi ifade ediyor. Ancak bu tanımdaki sıfırdan başlayan şirketler maddi açıdan yeni kurulan ya da sıfır sermaye ile piyasaya adımını atan şirketleri tanımlamıyor. Terimde vurgulanmak istenen şey; bu şirketlerin iş bitiriciliği ile alakalıdır.

Tanımda; bir problemi ya da sorunu sıfırdan çözen, geliştiren şirket anlamını vurgulamak isteniyor. Bu terimle adlandırılan şirketlerin sermayesi önemli değildir. Çözüm odakları, sorunlara yaklaşımları ve problemi ilk çözen olarak; sorunu ortadan kaldırma, üretimi geliştirme ve yayma hızları önemlidir.

Start-Up Şirket Nasıl Kurulur?

Start-up şirket kurmak isteyen kişilerin, değişime ve bu şirketlerin doğru yolda ilerledikleri sürece yakalayacakları gelişme hızına açık olmaları gerekiyor. Ucu uçağı bulunmayan bir vizyona sahip olan start-up görüşünü benimseyecek olan kişiler, bu konuda hizmet üretecek şirketlerini kurmadan önce aşağıdaki planlamaya mutlaka göz atmalıdır:

  • İş planı
  • Finansman
  • Prototip Yapma ve Test Yapma
  • Müşteri Portföyü
  • Pazarlama

Tüm bu planlamaları yapan kişiler çözüm odaklı çalışacakları ve fikirleri hayata geçirerek, sorunlara geri dönüşler yardımı ile kalıcı çözümler bulacakları start-up şirketlerini kurabilirler.

Hangi Şirketler Start-Up Sayılır?

Tek bir konuya bağlı kalmadan, daha önce düşünülmemişi hayata geçiren bu fikir ile toplumun sorunlarına ya da kurum bazında bir probleme çözüm bulabilen her şirkete start-up denilebilir. Bu unvanı alan şirketler sadece tek bir coğrafi noktada değil, coğrafi sınırları yıkarak pek çok farklı noktada hizmet verebilen ve çözüm üretebilen şirketlerdir.

Start-up şirketlere dünyadan ve Türkiye’den örnekler verilebilir. Getir, Obilet ve Udemy gibi şirketler start-up şirketlerdendir. Uber, SpaceX ve Amazon ise dünyadan verilebilecek örnekler arasında yer alıyor.

Diğer Şirketler ile Start-Up Arasındaki Farklar Nelerdir?

Start-up ile diğer şirketler arasında farklılıklar bulunuyor. Bu farklılıklar listesinin ilk sırasında zaman kavramı geliyor. Şirketler uzun vadeli bir sistemin parçası olurken, sıfırdan başlama tanımını taşıyan bu unvana sahip şirketler ise kısa süre içerisinde fikirlerini hayata geçirerek probleme çözüm bulur.

Şirketler üretimlerini ve pazarlarını istedikleri zaman değiştirebilirler. Ancak start-up şirketler, üretilmesi gereken hizmet türünü ya da ürünü bulmak için çalışırlar. Bu nedenle de pazar değiştiremezler.

Girişimcilik ve Start-Up Arasındaki Farklar Nelerdir?

Girişimcilik ile start-up tanımı arasında büyük farlılıklar bulunuyor. Girişimcilik belirli bir ürün ya da hizmetin satılmasından doğan kâr amacı için atılan bir adımdır. Diğer tanımda ise; tamamen kâr amacı taşıyan bir sistem bulunmuyor. Tamamen insanların ve toplumların ihtiyaçlarına yönelik çözümler ve yenilikler asıl amacı temsil ediyor. Yani start-up sadece kâr elde etmek için çalışmaz ve tek bir pazarda, fikirde yer alır. Girişimcilik tanımı ise birden çok pazarı ve ürünü betimleyebilir.