TEGV Vakfı Ne Zaman Kuruldu?
Temelleri 23 Ocak 1995 tarihinde atılan TEGV, onursal başkan Suna Kıraç başta olmak üzere iş ve eğitim dünyasının önde gelen isimleri tarafından kurulmuştur. Açılımı Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı olarak adlandırılan bu kurumun merkezi İstanbul’dadır. TEGV vakfı pek çok kişi tarafından da merak edilen kurumlar arasında yer alır.
TEGV Vakfı Nedir?
Geçmişten bugüne 3 milyona yakın çocuğun hayatına dokunan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı yani kısaca (TEGV), 7 ile 16 yaş aralığındaki çocuklara eğitim desteği sağlayan bir sivil toplum kuruluşudur.
Özellikle de bu kurum, Covid- 19 döneminde eğitimine devam edemeyen pek çok öğrenciye yardımcı olması nedeniyle de adından söz ettirmiştir. İlkokul öğrencisi pek çok öğrenciye “okul dışı eğitim desteği” veren bu kurum, yapmış olduğu faaliyetler ile insanların güvenini kazanmıştır.
TEGV Ne Zaman Kuruldu?
TEGV de eğitim veren kişiler genellikle gönüllülerden oluşmaktadır. Bunların çoğu öğrenci olmakla beraber farklı meslek grubundan kişilere de yer verilir. TEGV de eğitim vermek isteyen gönüllüler özel bir eğitimden geçirilerek çocuklar ile buluşur. 55 kişilik mütevelli heyeti tarafından 23 Ocak 1995 tarihinde kurulan TEGV, 70 bini aşkın gönüllü ile faaliyetlerine devam etmektedir.
26 yıllık tarihi boyunca TEGV “Cumhuriyetin temel ilke değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, dil, din, ırk farkı gözetmeyen bireyler yetişmesine katkıda bulunacak eğitim programları ile etkinlikler oluşturmak ve uygulamak” amacı doğrultusunda hareket eder.
TEGV Hangi Alanda Çalışır?
Geçmişte bugüne eğitime vermiş olduğu destekler ile adından söz ettiren TEGV, kendine has eğitim programları ile farkını ortaya koyar. Bu vakıf bünyesinde eğitim parkları, öğrenim birimleri, ateşböceği gezici öğrenim birimleri, il temsilcilikleri, sosyal etkinliklere destek protokolü gibi pek çok öğrenim programları hayata geçirilmiştir.
TEGV bünyesinde pek çok etkinliği barındırır. Bu eğitimler, yüz yüze veya uzaktan gönüllü eğitmenler aracılığı ile verilir. Bu eğitimler ile çocuklar Matematik, Fen, Yaratıcı Drama ve İngilizce gibi pek çok alanda bilgi ve beceri kazanır.
Yaklaşık 10 hafta boyunca 90 dakika uygulanan bu eğitimler sonucunda çocuklar gerekli kazanımları sağlamış olur. Örneğin; algo eğitiminde çocuklar günlük hayat ve kodlama kavramı arasındaki bağı öğrenebilir, analitik ve eleştirel düşünce becerilerini geliştirebilir. Bu vakıf bünyesinde verilen diğer etkinlikler genel hatları ile şu şekilde sıralanır;
- Matematik, Fen eğlenerek öğren
- Okula dönüş programı
- Düşler atölyesi
- Tasarım fabrikası
- Algo dijital
- Kid’s book ingilizce
- Öğrenen çocuk: sorumlu birey
- Renkli kalemler
Özellikle de pandemi dönemi ile birlikte hayata geçen TEGV dijital platformu, Türkiye’nin farklı bölgelerinde okuyan çocuklara destek vermek amacıyla kurulmuştur. Pandemi döneminde eğitimine ara veren çocuklara bu platform üzerinden destek verilir. Böylece çocukların eğitimine bir nebze olsun devam etmesi sağlanır.
Pandemi sonrasında yüz yüze eğitim ile beraber çevrimiçi eğitim çalışmalarını yürütmeyi planlayan TEGV, hibrit çalışmanın kapılarını aralar. TEGV, yüz yüze ve uzaktan eğitim fırsatı sunar. Bu vakıf, akademik becerinin yanı sıra 21. yüzyılın teknolojik bilgilerini de çocuklara vermeye çalışır. TEGV’den yararlanmak isteyen çocuklar, hafta sonu veya yaz tatillerinde bu vakıf bünyesinde yer alan programlara kayıt ettirilerek eğitim desteği alması sağlanır. Ayrıca hafta içi MEB sosyal etkinlik saatinde de öğrencilerin bu vakfa gelerek etkinliklerinden faydalanmaları mümkündür.