Elektrikli otomobiller çevreye zararsız olması ve sessiz çalışması gibi özellikleri bakımından dünya genelinde yaygın kullanılan araçlar içerisinde yer alıyor. Türkiye’de kullanıcıların elektrikli otomobile oldukça sıcak baktıkları biliniyor ancak bazı soru işaretlerinin bulunması nedeniyle elektrikli otomobillere hızlı bir geçiş gerçekleşemiyor.
İkinci el otomobil alım – satım sitesi olan arabam.com’un yaptığı bir araştırmaya göre, 7000 kişilik bir grubun %66,2’si elektrikli otomobil satın alabileceğini belirtiyor. Türkiye’nin yerli otomobil projesi olan elektrikli otomobili TOGG, vatandaşlar tarafından yabancı modellere göre daha ilgi çekici bulunuyor.
Araştırma sonuçlarına göre elektrikli otomobil almak istemeyenler, bunun en büyük sebebinin şarj istasyonu sorunu olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca elektrikli otomobil modellerinin kısıtlı olması nedeniyle yedek parça sorunları ve vergi teşviklerinin olmaması, insanları elektrikli otomobil tercih etmekten uzaklaştıran nedenler arasında yer alıyor. Tüm bunlara rağmen şarj istasyonlarının yaygınlaşması durumunda elektrikli otomobile yönelecek insan sayısı oldukça fazla olacak gibi görünüyor.
Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller
Türkiye’de yaygın bir kullanıma sahip olmasalar da elektrikli araç satışları gerçekleşiyor. Pek çok markanın ilerleyen yıllarda sadece elektrikli araç üreteceğini duyurmasının ardından elektrikli otomobillerin çok daha yaygın kullanılacağı öngörülüyor.
İşte Türkiye’de satışı bulunan elektrikli otomobiller;
· Renault Twizy
İki kişilik mini bir araç olan Twizy, sevimli görünümü ile sosyal medyada sıkça karşılaşılan araçlardan biri. Bu mini otomobil, herhangi bir evde bulunan prizle bataryasını doldurabiliyor. En fazla 150 km hız yapabilen araç, 3 buçuk saat gibi bir sürede şarj ediliyor.
· BMW i3
4 metre toplam uzunluğu, yüksek oturma pozisyonu ile şehir hayatına uyum sağlayan bir yapısı bulunan bu otomobil, geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen parçaları ve karbon-fiber gövdesiyle çevreye duyarlı olduğunu gösteriyor.
· Renault Zoe
Twizy modelden biraz daha büyük olan Zoe, R110 elektrikli motora sahiptir. Aracın iddiasına göre yarım saatlik şarj edilme süresi ile 150 km yol kat edebiliyor.
· Jaguar I-PACE
Bu model elektrikli araçlar için üst sınıf göstergesi olan 470 km bir menzile sahip. Dört çeker sistemi sayesinde bir spor araba kadar hızlı olan Jaguar I-PACE, SUV kategorisinde yer alıyor.
· SMART EQ ForTwo
İki kişilik mini bir araç olan ForTwo, 130 km maksimum hıza sahip. 60 kW motor gücüne sahip olan otomobilin ürettiği tork ise 160 Nm.
· Mini Cooper SE
184 beygir güç üretebilen otomobil, 232 km’lik ideal bir menzile sahip. Marka, Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller arasında güçlü bir model olarak ön plana çıkıyor.
· Mercedes-Benz EQC
Bu model 300 kW gücünde ve 760 Nm tork üretebilen bir yapıdadır. 40 dakika içerisinde yaklaşık 462 km menzile kadar şarj edilebilme özelliğine sahiptir. Her türlü hava ve yol koşullarında ilerleyebilmektedir.
Türkiye’de Elektrikli Araçlar Ne Kadar Yaygın?
Elektrikli araçlar henüz Türkiye’de yaygın değil. Yerli ve milli araç TOGG’ un 2022 yılında üretime başlayacağı biliniyor. Bu süreçten sonra şarj istasyonu ve diğer sorunlara çözüm üretildiği takdirde Türkiye’de elektrikli otomobile hızlı bir geçiş olması bekleniyor.
Türkiye’de Elektrikli Araçların Geleceği
Türkiye’nin elektrikli araçlara geçmesinin önünde yer alan ekonomik ve teknik sorunlar çözülebildiği takdirde yakın gelecekte çok sayıda elektrikli şarj istasyonları kurularak, elektrikli otomobile geçişler sağlanacaktır.
Elektrikli otomobil fiyatlarının yüksek olması ve gereken teknik yapılandırmanın yapılmamış olması süreci yavaşlatsa da dünyanın elektrikli araçlara hızlı geçişinden Türkiye’de oldukça etkilenecektir. Şimdiden mini elektrikli araç kullanımı yaygınlaşan ülkemizde çok yakında elektrikli araçlar daha fazla kişi tarafından tercih edilecektir.