Nasıl Yolcu Pilotu Olunur?

Pilot Olmanın Gereklilikleri Nelerdir?

Kariyer yolculuğunda pilot olmayı hedefleyen gençlerin merak ettiği yolcu pilotluğu yoğun bir eğitim hayatının akabinde mümkün olmaktadır. Birçok eğitim serüveninin ardından yolcu pilotu olunabilir.

Hemen herkesin hayalini süsleyen pilotluk mesleği hem mesleğin icrası esnasında hem de mesleğin eğitim aşamasında oldukça zahmetlidir. Lise eğitiminin ardından askeri ya da sivil havacılık okullarına gidilerek yapılabilecek bu meslek aynı zamanda çok ciddi bir efor ve stres yönetimini de beraberinde getirmelidir.

Özel pilotluk eğitimleriyle de desteklenmesi gereken pilotluk mesleğinde belli başlı lisansların da alınması gerekir. Tüm bunlara ek olarak boy ve kilo kriterlerinin de yerine getirilmesi aynı zamanda da adli sicil kaydı ve sağlık sorunlarının da bulunmaması şartı aranır.

Yolcu Pilotu Nasıl Olunur?

Pilotluk mesleği konusunda araştırmaya giren pek çok kişi için “Yolcu pilotu nasıl olunur?” sorusunun yanıtlarını araştırdık. Öncelikle pilot olmak için pek çok farklı yöntem ve eğitim aşaması bulunur.

Lise eğitimini tamamlayan kişiler için çeşitli yolcu pilotu olma yollarından biri sivil havacılık okullarıdır. Öte yandan askeriyeler ve kurslar da yolcu pilotu olma aşamasında oldukça önem arz eden istasyonlardır. Buradaki tercih tamamen öğrencinin akademik başarısına ve kişisel tercihlerine göre değişebilir.

Üniversitelerde yer alan pilotaj bölümüne girilerek de yolcu pilotu olma yolunda ilk adım atılabilir. Temel matematik, yönetmelik, fizyoloji, temel fizik, İngilizce, navigasyon ve uçak sistemleri gibi derslere yüksek seviyede ilgi duyularak başarı elde edilebilir ve bunun akabinde söz konusu eğitim hayatı başarıyla sonuçlandırılır.

Eğitim hayatının sonlanmasının ardından tam teşekküllü bir yolcu pilotu olmak için tek motorlu uçak ehliyeti alınmalıdır. Bu noktada kişilerin 165 saatlik derslerini alması, bu derslerden başarıyla geçmesi ve 40 saatlik uçuş yapması şarttır. Lisans ve ehliyetlerin tamamlanmasının ardından yolcu pilotu mesleği icra edilebilmektedir.

Yolcu Pilotu Olmak İçin Şartlar ve Gereksinimler Nelerdir?

Yolcu pilotu mesleğini icra etmek isteyen kişiler için belirlenen belli başlı kriterler ve gereksinimler söz konusudur.

Yolcu pilotu olmak için gereken şartlar ve gereksinimlerden şu şekilde söz edilebilir;

  • Açık ya da örgün eğitim olması fark etmeksizin lise mezunu olunmalıdır.
  • Lise sonrasında gereken tüm eğitimlerden başarıyla geçilmelidir.
  • Özel lisanslar ve eğitimlere ek olarak 45 saatlik uçuş aşaması da tamamlanmalıdır.
  • İyi derecede İngilizce diline hâkim olunması şarttır.
  • 17 yaş ve üzeri olunması gerekir.
  • Herhangi bir sağlık sorunu olmadığına ilişkin sağlık raporunun beyan edilmesi önemlidir.
  • Yolcu pilotu olabilmek için Ticari Pilot Lisansına sahip olunmalıdır.
  • Kadın yolcu pilotu adaylarında boy sınırı en az 157 cm, erkek yolcu pilotu adaylarında boy sınırı en az 165 cm olmalıdır.
  • Beden kitle endeksi 20-30 aralığında olmalıdır.
  • Adli sicil kaydında herhangi bir sicil olmaması gereklidir.
  • İstenen İngilizce sınavından geçerli bir puan alınmalıdır.
  • Zaman planlaması ve stres yönetimine dair çeşitli eğitimler ve sertifikalar alınmalıdır.
  • Hususi Pilot Lisansı alınması gereklidir.

Pilotluk Eğitimi Kaç Yıl Sürer?

Pilotluk eğitimi için gereken süre minimum dört yıldır. Eğer bir yolcu pilotu adayı liseden sonra askeriye, üniversite ya da herhangi bir özel eğitim kursuna gitmeyi tercih etmişse bu durumda belirlenen minimum eğitim süresi 4 yıldır.

4 yıl içerisinde aynı zamanda lisans için eğitimler ile birlikte çeşitli kurslar da alınabilir ve sertifikalar önceden edinilebilir. Eğer kurslar dört yıllık eğitim sonrasında alınmak isteniyorsa, kursların saatlik süresine göre pilotluk eğitim süresi de değişiklik gösterebilmektedir.