1 Nisan Şaka Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

1 Nisan’a az bir süreç kaldı. Dünyanın pek çok ülkesinde Şaka Günü olarak kabul edilen 1 Nisan’da soğuk esprilerle ve sinir bozucu şakalarla karşılaşmaya hepimiz alışmışızdır. Gün içerisinde insanların birbirine şaka yaparak eğlendiği bugün bazen sinir bozucu olsa da bazen çok eğlenceli geçebiliyor. Peki esprilerin ve şakaların havada uçuştuğu 1 Nisan Şaka Günü nasıl ortaya çıktı? Aslında sebebini bilmeden kutladığımız ve eğlenceyle geçirmeye çalıştığımız bu özel günün tarihi çok eski dönemlere dayanıyor ve bu nedenle yaygın olarak kutlanıyor. Dünya üzerindeki pek çok kültürde yeri olması yaygın olması da 1 Nisan’ın insanlar tarafından kutlanmasının bir diğer sebebi. Bu yazımızda sizlere 1 Nisan hakkında merak ettiğiniz bilgileri detaylı olarak derledik. Keyifli okumalar dileriz😊

1 Nisan Neden Şaka Günü?

1 Nisan neden Şaka Günü sorusunu elbette merak etmişsinizdir. Aslında Şaka Günü olarak kabul edilen 1 Nisan çeşitli kültürlerde bayram olarak kabul ediliyor. Eski bir Pagan bayramı olan Fous’tan beri farklı kültürlerde başka isimlerle kutlanmaktaydı. Örneğin Antik Roma döneminde Hilerya günü adıyla kutlanırken Hindistan’da Holi adıyla kutlanmaktaydı. Ancak kutlanılan tarihler 1 Nisan’dan farklıydı. Pagan kültüründe yine 1 Nisan’da kutlanırken Hintliler Holi bayramını 31 Mart’ta kutlamaktaydı.

Fransa’da 1564 yılına gelindiğinde ülkeyi yöneten IX Charles dönemine gelindiğindeyse yılın başlangıç tarihi olarak 1 Ocak belirlendi. Charles döneminden önce yıl başlangıç tarihi 25 Mart olarak kabul ediliyordu. Fakat iletişim kanallarının çok gelişmiş olmaması bu kararın büyük çapta yaygınlaşmasına engel oldu. Ancak kararı duyan kesim ise kararı onaylamadı ve 1 Nisan’da yıl başlangıç tarihinin değişimini protesto etmek amacıyla eski kültürlerini sürdürmeye devam etti. Özellikle bu tarihte çeşitli partiler ve eğlenceler düzenlediler. Bu protestoyu saçma bulan bir diğer kesim ise 1 Nisan’ı aptallar günü olarak nitelendirmeye başladı. Bu karşılıklı çekişmenin sonucundaysa 1 Nisan’da şakalar yapılmaya ve karşılıklı hediyeleşmelere başlandı ve zaman ilerledikçe dünyanın pek çok yerine Şaka Günü olarak yayılmaya başladı. 2022 yılında da özellikle Japonya, ABD, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere çok sayıda ülkede kutlanmaktadır.

1 Nisan’da Neden Balık Çizilir?

Ülkemizde pek çok insan tarafından fark edinilmemiş olsa da 1 Nisan gününde pek çok kültürde balık çizilir. Peki 1 Nisan’da neden balık çizilir ve kültürel olarak bir anlamı var mıdır? Şaka Günü’nde balık figürünün çizilmesi benzer şekilde kültürel sebeplere ve bazı inançlara dayanıyor. İlk sebebi yukarıda bahsettiğimiz tarihi olaydan kaynaklanmaktadır. 1 Nisan’ı aptallar günü olarak nitelendiren kesim aynı zamanda 1 Nisan’da kutlama yapan kişilere nisan balığı da demiştir. Balık figürünün çizilmesindeki bir diğer neden olaraksa mart ayının son günlerine yaklaşırken Güneş’in balık burcunu terk etmesi olarak bilinmektedir. Hem kültürel hem de çeşitli inançlar sebebiyle Şaka Günü’nde çizilen balık figürü günümüzde pek çok ülkede gelenek halini almıştır.

 1 Nisan’da Ne Şaka Yapılır?

1 Nisan’da ne şaka yapılır sorusu Şaka Günü’nde eğlenceli vakit geçirmek isteyen kişilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Özellikle arkadaşlarınız arasında eğlenceli ve esprili bir kişiliğe sahipseniz yeni şakalarla 1 Nisan’ı daha keyifli hale getirebilirsiniz. Sizler için 1 Nisan’da yapabileceğiniz eğlenceli şakaları derledik. İşte listemiz 😊

  • Bisküvi şakası bilinen ve eğlenceli şakalar arasında yer alıyor. Kremalı bir bisküviyi ikiye ayırın ve kremasını sıyırın. Daha sonra krema yerine diş macunu sürün ve bisküvileri üst üste dizin. Yakın bir arkadaşınıza ya da ailenize bisküviyi götürerek ikram edin.
  • Şakaların en eğlenceli hali belki de toplu olarak yapılan şakalardır. Özellikle sınıfta yapabileceğiniz eğlenceli şakalardan bir tanesi de ip şakası. 4-5 yakın arkadaşınızla bir araya gelin ve sınıfa girişte sanki bir ip varmış gibi davranarak ipin üstünden geçin.
  • Belki de en eğlenceli şakalardan bir tanesi gazete şakası. Ailenizden ya da yakın arkadaşlarınızdan birinin fotoğrafını alarak absürt bir gazete haberine montajlayın. Daha sonra montajladığınız haberi fotoğrafını kullandığınız kişiye gösterin. Bu şakayı yaparken toplu bir grup haline yapmanız fotoğrafını kullandığınız kişinin şakaya tam anlamıyla inanmasını sağlayacaktır.