Boston Dynamics, 1992 yılında kurulan ABD menşeli bir şirket. Özellikle ürettikleri robotlarla ün sağlayan bu şirketin son robotları, yetenekleri yönünden son derece etkileyici performanslara sahip. Doğala oldukça yakın hareketlere ve esnekliğe sahip robotlar, insanlar üzerinde hem büyüleyici hem de ürkütücü bir etki bırakıyor.
Boston Dynamics, insana benzeyen hareketli robot yazılımları konusunda oldukça uzmanlaşmış bir mühendislik şirketi. Şirketin, farklı robotları farklı amaçlara hizmet için tasarladığı biliniyor. Bu robotlar içerisinde BigDog ve Atlas robotlarının özelliklerine biraz daha yakından bakmakta fayda var. Bu iki özel robot, farklılıkları ve yapabildikleri ile gelecek açısından düşündürücü özellikler barındırıyor.
BigDog
BigDog, görünümü ve hareketleriyle tam olarak bir köpeği andırıyor. Zor arazilerde yürüme becerisine ve 150 kilograma kadar yük kaldırma kapasitesine sahip. BigDog robot, ilk olarak kara kuvvetleri için yardımcı ulaşım imkânı sağlamak adına tasarlandı. 6,4 km/s hız yapabilen ve 35 derecelik eğimleri aşabilen BigDog, farklı zeminlere kolayca uyum sağlayabiliyor.
BigDog’un hareket sistemi, robot üzerinde yer alan sensörlerden veri alan yerleşik bir bilgisayar tarafından yönetilir. BigDog oturabilir, ayağa kalkabilir ve farklı yürüyüşler sergileyebilir.
BigDog üzerinde yaklaşık 50 sensör bulunmaktadır. BigDog darbelere karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. BigDog’un bu kadar yüksek özelliklere sahip olması ilerleyen zamanlarda onun sadece ulaşım için kullanılmayacağını da akla getirmektedir. Yük taşıma kapasitesi, sensörleri ve görüntü sistemleri ile farklı amaçlara hizmet etme gibi fikirlere dayanak oluşturabilmektedir.
Atlas
Geliştirilmiş bir insansı robottur. Hareketleriyle insanı oldukça güzel bir şekilde taklit eden robotun pek çok üstün özellikleri bulunmaktadır. Tırmanabiliyor, kütüklerin üzerinden atlayabiliyor veya takla atmak gibi jimnastik hareketleri sergileyebiliyor. Bunlara ek olarak tek ayak üzerinde zıplayabilen Atlas robot, koşabiliyor ve bu hareketleri oldukça doğal ve zorlanmadan sergileyebiliyor.
Atlas, 2013 yılında arama kurtarma görevlerinde kullanılmak üzere kamuya tanıtıldı. 1,88 metre boyunda, 150,4 kg ağırlığında ve 46 ekleme sahip insansı robot Atlas; insan vücuduna en yakın robot olarak biliniyor.
Atlas da tıpkı BigDog gibi bir yerleşik bilgisayar tarafından kontrol ediliyor. İlerleyen zamanlarda kontrol mekanizmasının bir insanın kostüm içine girerek eklemlerini oynatmasıyla mümkün olacağı ileri sürülmektedir.
BigDog ve Atlas Robotlar Neden Korkutucu?
Başlangıçta arama kurtarma ve yük taşıma amacıyla tasarlandığı iddia edilen bu robotlar, ekstra özellikleri ile dikkat çekiyor. Bu özellikler gelecek açısından robotların nasıl kullanılacağına dair tahminler yürütülmesine neden oluyor.
Bu noktada bazı düşünceleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Her iki robot da oldukça güzel amaçlar için tasarlanmış gibi görünse de sürekli üzerinde çalışılan ve yeni özellikler kazandırılan bu robotlar, gelecekte kötü niyetler için de rahatlıkla kullanılma potansiyeline sahip olacaklar.
Robotların teknik özellikleri bakımından insanlardan üstün pek çok yönü bulunmakta. Yük taşıyabilmeleri, kamera sistemlerinin bulunması ve hareket kabiliyetlerinin yüksek olması, zarar verilmek istenen bölge veya insanlara karşı kullanılma riskini akla getiriyor.
Savaşların boyut değiştirdiği çağımızda teknolojik üstünlük sağlayan ülkeler, bu üstünlüklerini kendi lehine kullanabilmekte, saldırma ve savunma konusunda teknolojiyi istedikleri gibi yönlendirmektedirler. Robotların ileride çoğaltılarak savaş aracı olarak kullanılma ihtimali de akla yatkın bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.
Robotların teknik özellikleri ve yapay zekâ sistemlerinin gelişmiş olması, insanların kontrolünden çıkma ihtimallerini de düşündürüyor. Böyle bir olasılıkta ne yapacağı kestirilemeyen robotların, dünyaya zarar verebileceğinden korkuluyor.
Bu robotlar örnek teşkil ettiği takdirde yaygınlaşması ve başka tehlikeli robotlar tasarlanması ihtimali artıyor. Dünya doğal bir ortam olmaktan hızla uzaklaşıyor.