E-İmza Nerelerde Kullanılır?

E-imza nedir, merak edenler için e-imzayı kabaca elektronik imza olarak tanımlamak mümkündür. Islak imzanın dijital versiyonu olarak planlanan e-imza, birçok farklı alanda önemli kolaylıklar vadediyor.

Bürokratik, kurumsal ve hukuki işlemlerin çok daha hızlı ve verimli tamamlanabilmesini sağlayan e-imza, e-ticaret alanında faaliyet gösterecek firmalara da avantajlar vadediyor. Özellikle resmi işlemlerin dijital ortam üzerinden gerçekleştirilmesini oldukça hızlı bir hale getiren e-imza ile resmi işlemlerin çok daha kolay biçimde tamamlanması mümkündür.

E-İmza Nedir?

E-imza ya da bir diğer adıyla elektronik veya sayısal imza; harf ya da rakamlardan oluşan verilerle tamamen kişiye ait olan karakteristik ve dijital veridir. Çoğunlukla harf ve sayılardan oluşan e-imza; gündelik yaşam içerisinde resmi ve bürokratik işlemlerde kullanılabilir. Aynı zamanda e-imzanın kullanıldığı bir diğer önemli alan da ticari girişimlerdir.

Günümüzde internetin yaygın olarak kullanılması ve özellikle akıllı cihazların insan yaşamının merkezine konumlanmasıyla birlikte birçok resmi işlem artık dijital ortam üzerinden tamamlanabiliyor. Resmi işlemlerin dijital ortam üzerinden tamamlanmasında yaşanan en temel problem ise ıslak imzalardı. E-imza, tam olarak bu probleme çözüm önerisi sunuyor.

E-İmza Ne İşe Yarar?

E-imza ne işe yarar merak ediyorsanız, günümüzde birçok farklı, geniş yelpazeli kullanım alanına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bürokratik işlemler başta olmak üzere birçok resmi talepte ve işlemde elektronik imza kullanılması mümkün. Ayrıca bankacılık sektöründe de günümüzde e-imzanın sağladığı avantajlardan fazlasıyla yararlanılıyor.

E-imza, sahip olduğu özellikler nedeniyle birçok fayda ve avantaj vadediyor. Bu avantajları genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Daha az kâğıt israfı
  • Kargo ve mürekkep gibi maliyetlerin ortadan kalkması
  • Zamandan tasarruf
  • Zaman veya mekân sınırlaması olmadan resmi işlemlerin tamamlanması

Tüm bu avantajlar, e-imzanın işlevleri arasında yer alıyor. E-imza ile fiziki olarak herhangi bir aksiyon gerçekleştirmeden konforla birçok resmi işlemi tamamlayabilirsiniz.

Kimler E-İmza Kullanabilir?

E-imza kullanımı konusunda tüm vatandaşların yasal hakları bulunur. Arzu eden herkes e-imza kullanımına geçerek dijital dünyada kimlik sahibi olabilir. Bununla birlikte e-ticaret alanında faaliyet gösteren, ihalelerde yer alan, düzenli bankacılık işlemi gerçekleştiren, elektronik arşivlemede görev alanlar için elektronik imza, önemli düzeyde avantajlar sağlayacaktır.

E-İmza Nerelerde Kullanılır?

E-imza nerelerde kullanılır, merak ediyorsanız elektronik imzanın kullanım alanlarının her geçen gün genişlediğini belirtmemiz doğru olacaktır. Başlangıç aşamasında belli başlı resmi işlemlerde kullanılan e-imza, günümüzde çok daha yaygın bir kullanım ağına sahiptir. Özellikle bankacılık işlemleri ve çeşitli belgelerin oluşturulmasında e-imzadan faydalanılabilir.

E-imzanın kullanım alanlarından bazılarını genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İnternet bankacılığı ve elektronik sözleşmelerin hazırlanmasında,
  • Kurum, firma ya da şirketler arasındaki iletişimde,
  • E-devlet işlemlerinde, vergi ödemelerinde,
  • MERNİS ve KEP (Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi) işlemlerinde,
  • Ticari sicil işlemlerinde,
  • E-okul işlemlerinde,
  • E-nabız ve E-devlet sistemlerine giriş işlemlerinde,
  • Elektronik oy verme hakkının kullanılmasında e-imza olanaklarından faydalanmak imkanlıdır.

Ayrıca elektronik imzanın bir diğer kullanım alanı da ticari girişimlerin belge temin etme sürecidir.

E-İmza Nereden Alınır? Ücreti Ne Kadar?

E-imza başvuru işlemleri iki farklı biçimde gerçekleşebilir. Bireysel ya da kurumsal taleplerde bulunarak elektronik imzaya sahip olmak mümkündür. Elektronik imzanın alınabilmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan kurumlara başvuru yapılması gerekir.

E-imza başvuru sürecinde bazı belgeler önceden temin edilerek, işlemler başlatılmalıdır. Söz konusu belgelerin temin edilmesiyle birlikte yetkilendirilmiş kuruma giderek bireysel ya da kurumsal e-imza başvuru talebinde bulunabilir ve elektronik imzaya sahip olabilirsiniz.

PTT üzerinden yapılan e-imza başvurularında yıllık olarak 3 farklı fiyatlandırma bulunur. 1 yıllık e-imza için 249 TL, 2 yıllık e-imza için 339 TL ve 3 yıllık e-imza için 429 TL ücret ödeyerek e-imza sahibi olabilirsiniz.