Akıllı telefon seçimi yaparken her birimiz zaman zaman Android mi yoksa iOS mu ikileminde kalmışızdır. Bu ikilem uygulama geliştiricileri için çok daha kafa karıştırıcı bir hal alabiliyor. Zira her ikisi de birbirinden farklı avantajlara ve dezavantajlara sahip. Bu noktada bizler, uygulama geliştirmek için en iyi platform Android mi, iOS mu tartışması içinde olanlar için konuyu mercek altına aldık. O halde gelin, geliştiriciler için oldukça kritik olan bu sorunun cevabını birlikte verelim!
Android’in Avantajları Neler?
Uygulama geliştirmek için sınırsız avantajı tek bir noktadan sunan Android sistem, bu sektörde yeni olanlara da profesyonellere de hitap ediyor. Geliştiricilere geniş bir kapı aralayan Android’in avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkün.
Android, günümüzde en yaygın kullanılan işletim sistemidir. Sektörde bulunan pek çok akıllı telefon ve tablet markası işletim sistemi olarak Android’i tercih ediyor. Bu durum ise uygulama geliştiricilerine daha geniş bir kullanım alanı vadediyor.
Android, uygulama geliştiricilerine Java dil seçeneği sunuyor. Dünyanın en çok tercih edilen uygulama dillerinden biri olan Java, pek çok geliştiricinin hakim olduğu ya da kolaylıkla benimseyebileceği bir dil alternatifidir. Dolayısıyla, Android üzerinden uygulama geliştirirken Java’dan yararlanmak çok daha mantıklı olur.
Android’in Dezavantajları Neler?
Android sistemi, uygulama geliştiricilere birçok avantaj sunuyor olsa da kendi içinde çeşitli dezavantajları da barındırır. Bunlardan ilki, Android sistemde üretilen uygulamanın test aşamasının çok yavaş ilerliyor olmasıdır. Uygulama geliştirmenin en temel adımları arasında yer alan test aşamasında Android’in hızı, geliştiriciler tarafından olumsuz eleştiri alır.
iOS’un Avantajları Neler?
Teknoloji dünyasının en gözdelerinden olan Apple ürünlerinin işletim sistemi olan iOS, uygulama geliştiricilerine farklı avantajlar sunuyor. Uygulamaları yalnızca tek bir merkezden kontrol eden iOS bu sayede, hata ayıklama ve kullanıcıları negatif etkileyecek sorunları ortadan kaldırma noktasında epey başarılı.
Test aşamasında ise hızı ile devreye giren iOS, uygulama geliştiricilerine süreç olarak kolaylıklar sunar. Bununla birlikte, iOS işletim sistemi güvenlik açısından da önemli önlemlerine sahiptir. iOS kapalı sistem olarak çalışır. Bu sayede, uygulamaya dışarıdan herhangi bir zararlı yazılımın müdahale etmesine izin vermez.
iOS’un Dezavantajları Neler?
iOS işletim sisteminin geliştiriciler açısından en büyük dezavantajı, sistemin yalnızca Macbook cihazlar üzerinden kullanılabilir olmasıdır. Bu noktada Apple bilgisayara sahip olmayan kişilerin iOS işletimi üzerinden uygulama geliştirmesi mümkün değildir.
iOS’un diğer bir dezavantajı ise Objective-C / Swift program dilini tercih etmesidir. Yeni başlayanlar için biraz zorlayıcı olan bu programlama dili, İOS kullanıcılarını yavaşlatabilir.
Uygulama Geliştirmek İçin iOS Mu Android Mi Daha Kolay?
Arayüz, program dili, platform boyutu ve mağaza olarak birbirinden pek çok teknik özellikle ayrılan iOS ve Android sistemler, genel olarak geliştiricilere kolaylık sunmayı amaçlar. Bu doğrultuda pek çok özellikle donatılan ve sürekli olarak gelişmeye devam eden sistemlerin her ikisi de kolaylık bakımından neredeyse aynı zeminde yer alır.
Hem Android Hem de İOS İçin Uygulama Geliştirmek Mümkün Mü?
Uygulama geliştiricilerinin en büyük hayallerinden biri hem Android hem de iOS için uygulama geliştirmektir. Bu noktada iOS, Mac OS X işletim sistemini kullanan bir bilgisayara sahip olmayı zorunlu kılması ile bu hayale gölge düşürebilir. Ancak yeni geliştirilen platformlar ve araçlar Android ve iOS cihazlar için eş zamanlı uygulama geliştirmeyi mümkün hale getirir. Son dönemlerde uygulama geliştirme alanında hayatımıza giren bu araçlar, zaman ve maliyet açısından kullanıcılara avantajlar sunar.