İlk Başlarda Hata Yapmak Sizi Başarıya Doğru Götürebilir

Hata yapma gibi bir durumla karşı karşıya olduğunuz anda Thomas Edison’ın meşhur sözünü hatırlamak isteyebilirsiniz: “Ben başarısız olmadım. Sadece bunun böyle yürümeyeceği 10,000 farklı yol buldum.”

Yukarıda bahsettiğimiz meşhur sözün tam olarak da anlatmak istediği hata yapmanın doğal ve normal olmasıdır. Hata yapmak girişiminiz için iyi bir şey bile sayılabilir. Dünya üzerinde faaliyet gösteren pek çok büyük şirket de zamanında hatalar yapmıştır.

Yapılan hatalar sizin yeteneksiz ya da dikkatsiz olduğunu göstermez, aksine çoğu hatalar sizin elinizde olmayan sebeplerden ötürü gerçekleşebilir. Hata yaptığınızda ya da girişiminiz bir engel ile karşılaştığında bu durumun üstüne hatalarınızdan ders alarak yeni bir iş modeli inşa edebilirsiniz. Artık modern ve günden güne dijitalleşen bir dünya içinde olduğumuzu kabul etmeli ve çağa ayak uydurmalıyız. Bulunduğumuz mevcut ortam içerisinde yenilikçi ve inovasyon taraflı kişiler keşif sürecinin bir parçası olarak hata yapmakta özgür olarak kabul ediliyor. “Minimum Viable Product”, bir başka deyişle en yalın ve sade ürün kavramı tamamen inovasyon alanı içerisinde ortaya çıkmıştır. Hata yaparak, sınırları, hataları ve engelleri inceleyerek ürününüzü ya da girişiminizi en sadece ve yalın haline getirmek tamamen sizin ve ekibinizin elindedir.

Edsel’i takiben, Ford araba üretmeye devam etti. Çin’de Mattel’in batışından sonra, Barbie bebek üretmeye de devam ettiler. Bu örneklerin sayısı sandığımızdan da çok çok fazla. NASA uçuş kontrolcüsü Apollo 13’ü görev tamamlandıktan sonra dünyaya geri götürürken “başarısızlığın bir seçenek olmadığını” dile getirmişti. Bu söz halen pek çok iş adamının bir nevi sloganı olarak gücünü ve etkisini koruyor. Tabii ki bir girişimde bulunmak NASA uzay görevine gitmeye benzemez ancak başarısızlık iş dünyasında hem geçerli bir seçenek hem de işletmenizin ya da girişiminizin asıl evrilme sürecini benimsemek ve tanımak için bir nevi gereklilik. Hata yapmadan da çok yüksek yerlere gelen iş adamları olduğunu kabul etmemiz gerekir ancak o noktada unutulmaması gereken husus o tür iş adamlarının hiçbir zaman risk almaya yanaşmamış olmasıdır. Risk almak, iş dünyasında her zaman kötü bir anlama gelmemektedir. Cesaretinizi toplayıp risk almak girişiminize ne kadar tutkulu ve bağlı olduğunuzun en önemli göstergelerinden biridir.