Hayal edilemeyeni gerçeğe dönüştüren Tesla, elektrik arabalar ve otomatik arabalar gibi teknoloji ve inovasyonda ortaya çıkan yeni gelişme oluşumlar ile her geçen gün daha gelişmiş bir dünyaya uyanmaya başladık. Solar enerji olan SolarCity’i satın almasıyla Tesla konvansiyonel düşünce akımına meydan okudu ve imkansız görünen ürünleri pazara sundu.
Her girişimcinin kendi start-up oluşumu için de istediği bu değil midir? Yenilikçi olmak, beklenmeyeni yaratmak ve sınırları zorlamak. Her ne kadar “imkansızı gerçeğe dönüştürmek” gibi kulağa harika gelse de üretilen ürünlerin %66’sı ilk iki yıllarında istenilen yere gelemiyor ve inovasyonların %96’lık bir bölümü hedeflenmiş kazanç noktasına ulaşmıyor. Kısacası inovasyon başlı başına zorlu bir süreç.
Neden bazı girişimler başarıya ulaşırken diğerleri yolun yarısında öylece kalıveriyor? Sorulara verilecek cevaplar değişkenlik gösterebilir ancak bilinen bir şey var ki girişimler insanlardan oluşuyor ve insanların yaratıcılıklarını farklı alanlarda daha yoğun kullanabildikleri alanlar var.
Eğer siz de imkansızı hayata geçirmek istiyorsanız bazı beyin odaklı stratejileri uygulamanız gerekebilir. Bunlardan ilki imgeleri, hayallerinizi ve görüntüleri kullanmaktır. Girişimciler yaptıkları işe hayal gücünü katmalıdır; Amazon gibi büyük şirketler bu şekilde geleceği görebilmiştir. Tek yapmanız gereken fütüristik teknolojik trendleri tahmin etmeniz. İşletmenizin hangi sorunu çözeceğini ve bu sorunu çözdüğünde neler olacağını tanımlayın ve her detayı görselleştirin.
Gerçekleri ve rakamları sorgulayın. Pixar’ın kurucu ortaklarından Ed Catmull kitabında inovasyonun sıklıkla saklı güçler tarafından engellendiğini belirtir. Girişimler için, veriye aşırı güven kolaylıkla karşınıza çıkan engellerden biri olabilir. Veri tarihi ya da eski bilgilere dayanabilir ve her daim günümüz istatistiklerini yansıtmayabilir.
Rahatlayın, sakin olun. Her detayın üzerinden tekrar ve tekrar sakince geçin. Bir hata olduğunda paniklerseniz işler çok ters bir yola girebilir. Stres beyindeki kötü alışkanlıkları motive eder ve insanların yanlış kararlar almasına sebep olabilir. Tarih boyunca en üretken iş liderlerinin bile şirketleri adına yanlış kararlar verdiğine şahit olunmuştur. Bu sebeple girişimler sakin kalmayı öğrenmelidir. Rahatlamak için yoga gibi aktivitelere yönelebilirsiniz, bunun için vaktiniz yoksa Google ve Apple gibi şirketleri örnek alıp rahat ofisler, aylık partiler gibi olanakları ekibinize sağlayabilirsiniz.
Veri ve trendler size inovasyon ve başarı hakkında çok şey söyleyebilir. Ancak asıl iş beyninizde, yaratıcılığınızda ve girişiminizin ve ekibinizin gerçek potansiyelinde gizlidir.