Günümüzün en önemli araçlarından birisi olan 3D yazıcıların tarihi 1984 yılına dayanır. O tarihlerde Chuck Hull of 3D Systems firması tarafından ilk yazıcılar geliştirilmiştir. Geçmişten bugüne ise 3D yazıcılar gelişerek pek çok sektörde kullanılmaya başlamıştır.
Son yıllarda 3D yazıcılar, avantajlı yönü ve düşük maliyetinden dolayı farklı alanda kullanılır. Bu baskı yöntemi ile hayalindeki projeyi gerçekleştirmek isteyen pek çok insan bulunur. Eğer siz de bu kişiler arasında yer alıyorsanız “3D baskı nerede yapılır?” sorusunun cevabını alt başlıklar altında bulabilirsiniz.
3D Baskı Nedir?
Bilgisayar ortamında çizilen çizimlerin gerçek hayata uyarlanmasına 3D baskı denir. Bu baskı yönteminde tasarımı yapılan pek çok ürün, 3D yazıcılar tarafından gerçek hayata aktarılır. 3D yazıcıları kullanarak pek çok araç gereci oluşturmak mümkündür. Örneğin; çatal, bıçak, elbise, ev, masa süsleri, protezler ve ayakkabılar bu yazıcının yapabileceklerinin sadece sınırlı bir kısmıdır.
3D yazıcı teknolojisinin çalışma prensibi ise şu başlıklar altında açıklanır:
- 3 boyutlu yazıcının üst kısmında filament de denilen bir termoplastik (sıcaklıkta eriyen) yer alır.
- Yazıcı çalışmaya başladığında bu termoplastik bir hat yardımıyla en alt kısma gelir.
- Uç kısım ise PLA içerir ve bu noktada yaklaşık 210 derecede bu madde ısıtılır.
- Isıtılan bu madde silikon tabancası gibi erir.
- Eriyen madde ise 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla baskı tablasına bırakılır.
- Malzeme yığılma sonucunda somut hale geçer. Böylece yapılan çizimin tıpkı kâğıt yazıcılarda olduğu gibi bir kopyası oluşur.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, 3D yazıcıların çalışma prensibindeki farklılıklardır. FDM, SLS VE SLA gibi 3 boyutlu yazıcıların çalışma prensipleri farklılık gösterir.
3D Baskı Fiyatları Ne Kadar?
Dünyada ilk olarak Chuck Hull tarafından 3D yazıcı icat edilse de Türkiye’ye bu teknoloji Arçelik tarafından gelmiştir. Bu yazıcılar sayesinde günümüzde havacılık, dişçilik, moda, askeri ve biyomedikal gibi alanlarda üretim yapmak mümkündür.
Son zamanlarda 3D yazıcıların maliyetinin düşmesi ile bu teknoloji evlere kadar gelmiştir. Hobi amaçlı pek çok araç gereç kolaylıkla ev ortamında bile üretilebilmektedir. Gelecekte tıp alanında da kullanılması beklenen 3D baskı fiyatları ise değişkenlik gösterir. Malzeme maliyeti, ürünün boyutu, rengi, baskı süresi ve işlem sonrası el işçiliği gibi pek çok unsur da bu değişimin nedenleri arasında yer alır. Bu yüzden net bir fiyat belirlemek zordur. Fakat gram üzerinden hesaplandığında 30 gramlık bir malzeme için 1 veya 2 liralık bir ücret tarifesi uygulanabilir.
En net fiyat bilgisi için ise anlaşma yaptığınız firmaya danışmanız gerekir. Ayrıca bu sayede sadece fiyat bilgisinin değil aklınıza takılan soruların da cevabına erişebilirsiniz.
3D Baskı Nerede Yapılır?
3D baskı yöntemi sayesinde zor veya imkânsız görülen pek çok ürün üretilebilir hale geldi. Bu yazıcılar sayesinde yedek parça, proje maketleri, oyuncak, plastik malzeme, otomotiv, kalıplama işlemleri ve konut maketleri gibi pek çok ürünün basımı yapılmaktadır.
Özellikle de karmaşık ve maliyetli ürünlerin bu yazıcılar tarafından basılması gelecek adına umut vericidir. Ayrıca ekonomik olarak da avantajlı olması nedeniyle çoğu şirket, 3D baskı yöntemini tercih etmektedir.
Bu baskı yöntemini kullanarak projenizi hayata geçirmek istiyorsanız, belli başlı firmaları tercih etmelisiniz. Böylece en iyi ve en kaliteli hizmeti elde edebilirsiniz. Alanında en iyi 3D baskı firmalarından bazıları aşağıda verildiği gibidir: