SosyalBen’liğin Farkında Olan Güçlü Nesiller İçin: SosyalBen Vakfı

Son dönemlerin sosyal yardım konusunda adından sıkça bahsettiren SosyalBen Vakfı, 7 – 13 yaş arası çocukların yeteneklerini keşfetmelerine imkân tanıyan bir oluşumdur. Özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara erişimi amaçlar. Çünkü dezavantajlı bölgede yaşayan çocukların yeteneklerini göstermesi oldukça zor bir durumdur.

SosyalBen Vakfı çocukların kişisel gelişimlerini artırmak için yerel ve global düzeyde saha çalışmaları gerçekleştirir. Aynı zaman da eğitim çalışmalarında da bulunur. Temel prensibinde çocukların sorumlu birer yetişkin olmaları motivasyonunu barındırır. Bu doğrultuda sosyal sorumluluk, girişimcilik ve becerilerini geliştirip güçlendirmek için uygulamalarda bulunur. SosyalBen Vakfı için günümüzde en önemli sivil toplum kuruluşu demek mümkün.

Verilen hizmetlerinde öncelikle gönüllülük uygulamalarının benimsenmesi hedeflenir. Zira gönüllülük faaliyetlerine katılımın sağlanması, çocukların sosyal sorumluluk duygularını güçlendiren bir kavramdır. Buna göre çocuklara özel sosyal sorumluluk programları hazırlanır. Ana motivasyonları ise daha yaşanabilir bir dünyanın mümkün olduğu bilincidir.

SosyalBen Vakfı Nedir?

Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları arasında bulunan SosyalBen Vakfının ne olduğu konusunu son dönemde bireyler sıkça sorgulamaktadır. Bu vakıf, 7 ila 13 yaş arasındaki çocukların yeteneklerini keşfetmek amacıyla kurulmuştur. Dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukların yeteneklerini ortaya çıkarıp onlara sosyal sorumluluk ve girişimcilik gibi toplumsal öğeleri aşılamayı amaçlar.

Sahada 8 temel atölye ile çocuklara hizmet sağlanır. İcat, spor, film ve fotoğrafçılık, yaratıcı yazarlık, oyun, dans ve müzik bu temel öğeleri oluşturan atölyelerdir. SosyalBen Vakfı sadece ulusal çapta faaliyet gösteren bir sivil toplu örgütü değildir, aynı zamanda Dünyada 11 ülkede aktif olarak hizmetler sunmaktadır. Türkiye’de ise bu rakam 73 ildir.

SosyalBen Vakfının hizmet sağladığı çocuklar ‘SosyalBen Çocukları’ olarak ifade edilmektedir. Vakfın kuruluşundan bugüne yaptığı çalışmalardan faydalanan SosyalBen çocuklarının sayısı 45 bini aşmış durumda. Ayrıca çocukların yeteneklerini geliştirmek için vakfın bünyesinde bulunan gönüllü sayısı günümüzde 1282 kişiye ulaşmış durumda. Bu SosyalBen gönüllülerinin 446 topluluk gönüllüsü iken 836’sı da e-Gönüllüdür. Gönüllü ve hizmet alan çocuk sayısı her geçen gün artış göstermektedir.

SosyalBen Vakfı Ne Zaman Kim Tarafından Kuruldu?

SosyalBen Vakfı, ilk saha çalışmasını 2009 senesinde Şanlıurfa Hayati Harrani Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirdi ve 2012 yılında “Bir Fikrin Var mı?” yarışmasına katılarak SosyalBen ismi ilk defa kullanılmış oldu. Ayrıca henüz vakfın kurulmadığı bu süreçte yapının mali giderlerinin karşılanabilmesi için SosyalBen şemsiyeleri üretildi.

SosyalBen, TV8’deki “Bir Fikrin Var mı?” yarışmasında birinci olarak adını tüm Türkiye’ye duyurma fırsatı buldu. Hemen ardından da bir sponsor yardımıyla SosyalBen’i İngiltere’de temsil etme fırsatı bulundu.

Tarihler Eylül 2013’ gelindiğinde Ece Çiftçi tarafından resmi olarak SosyalBen Vakfı kurulmuş olundu. 2016’dan sonra da yurt içi ve yurt dışı birçok üniversitede yaptığı çalışmalar ile 10 bine yakın öğrenciye resim, müzik ve tiyatro gibi farklı alanlarda hizmet sunuldu. SosyalBen gönüllüleri Nepal ve Moğolistan’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkede orta öğretimde bulunan çocukların eğitimini üstlendi. Bu sayede Ece Çiftçi’nin önderliğinde SosyalBen Vakfı binlerce öğrencinin mutluluğuna imza attı ve günümüzde bu sayılar katlanarak devam ediyor.

SosyalBen Vakfının Amaçları ve İlkesi Nedir?

SosyalBen Vakfı kurulduğu günden bu yana tek bir motivasyon ile çalışmalarını sürdürüyor: her çocuğa eşit imkanlar sunmak. Günümüzde dünya genelinde ne yazık ki her çocuk akranlarıyla eşit oranda imkanlara sahip değil. Koşulları iyi olan çocukları yeteneklerini göstermekte zorluk çekmezken, imkânı bulunmayanlar ise yeteneklerini gösteremiyor. Bu durum da haliyle yeteneklerin heba olmasıyla sonuçlanıyor.

Çocukların yeteneklerinin keşif ve geliştirilme süreci 8 temel atölye üzerinden gerçekleştiriliyor. Resimden dansa, yazarlıktan fotoğrafçılığa daha birçok kültürel faaliyet bu atölyeleri oluşturuyor. Vakıf, yaptığı bu hizmeti ‘Saha çalışması’ olarak adlandırıyor.

Saha çalışmalarında düzenledikleri atölyelerin süresi 36 saattir. Çocuklar bu çalışmalar sırasında sadece öğrenmekle kalmıyor, aynı zamanda eğlenerek keşfetmenin deneyimini de yaşıyor. SosyalBen Vakfı günümüzde 73 farklı ilde 35 binden fazla çocuğa ulaşarak hizmetlerini sürdürmeye devam ediyor. Ayrıca din, dil ve ırk gözetmeyen bir ilkeye sahip olmaları, uluslararası platformlarda da hizmet sunmalarına olanak tanıyor. SosyalBen Vakfı tarafından şu ana kadar 8 yurtdışı çalışması icra edildi.

Vakfın Misyonu Nedir?

SoyalBen Vakfı’nın misyonu çocuklar arası avantaj dezavantaj kavramını tamamen ortadan kaldırmaktır. Günümüz dünyasında bu farkın gitgide açılmasına kayıtsız kalamayan vakıf, bu farkın azalması hatta tamamen ortadan kalkması için dünya genelinde çalışmalar ve projelere imza atıyor. Bunu yaparken de özellikle 7 ila 13 yaş arasındaki çocukları hedef oluyor. Çünkü bu yaş grubundaki çocuklar yeteneklerini en iyi gösterebileceği ve sosyal bilinci en iyi kavrayabilecekleri çağdadır.

Yaşanılan çağın en büyük sorunlarından birisi de bireylerde özgüven eksikliğidir. Eğer çocuk yaşta özgüven kazanılmaz ise bu durum bireyin yetişkinlik dönemine sirayet eder. İşte tam da bu nokta SosyalBen Vakfı devreye giriyor. Çocukların özgüven aşılayarak mutlu birer birey olmalarını sağlamak için birçok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmalar ile sadece özgüven ve toplum bilinci aşılanmakla kalmaz, aynı zamanda bu değerler sürdürülebilir bir hale getirilir.

SosyalBen Vakfı birçok farklı alanda faaliyetlerini yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Peki hangi alanlarda hizmet gösteriyorlar? Bu konuyu birkaç başlık altında belirtmek mümkün:

  • Ulusal Saha Çalışmaları
  • Uluslararası Saha Çalışmaları
  • Düzenli Atölye Çalışmaları
  • Özel Gün ve Haftalar
  • Eğitim Süreçleri
  • Proje Hazırlanması

Vakıf bünyesindeki gönüllülerin çoğunluğunu üniversite öğrencileri oluşturuyor. Bu gönüllüler saha çalışmaları ve atölye çalışmaları yaparak çocuk yaştaki öğrencileri sosyal alandaki gelişimlerine katkı sağlıyor. Saha çalışmalarını gerçekleştirmek için genellikle okul okul gezerek öğrencilerin yeteneklerini keşfederek bu doğrulta yönelmelerine etkide bulunuyor.

SosyalBen Vakfı Nerelerde Var?

SosyalBen Vakfının nerelerde faaliyet gösterdiği birçok bireyin merak ettiği bir konu. Çünkü günümüzde bu vakfa hem hizmet almak için hem de gönüllü olmak için büyük talep var. Peki SosyalBen Vakfı nerelerde var? Ülkenin hangi bölgelerinde hizmet sunuyor?

SosyalBen Vakfı şu an ülkemizde 7 farklı bölgede ve 11 topluluk ile çalışmalarını yürütmektedir. Saha çalışmalarının daha etkili ve sürdürülebilir olması için 11 farklı ilde topluluklar kurulmuştur. Çocukların yeteneklerini keşfederek farklı alanlarda 36 saatlik atölyelerde eğitimler bu topluluklar tarafından verilir. Ayrıca bütçe sağlamak maksadıyla yerel bölgelerde SosyalBen Store ürünlerinin satışı için standlar kurulur.

SosyalBen Toplulukları, vakfın yıllık plan ve stratejileriyle paralel olarak kurulmaktadır. Öncelikle ihtiyaç sahibi bölgeler her sene analiz edilir ve elzem noktalara yeni topluluklar kurulabilir. Gönüllülerini ise sosyal medyalarından paylaştıkları ‘Gönüllü Çağrısı’ ile sağlar. Peki günümüzde aktif olarak faaliyet gösteren SosyalBen Vakfı Toplulukları nerelerde var?

  • SosyalBen Antalya Topluluğu
  • SosyalBen Çanakkale Topluluğu
  • SosyalBen Eskişehir Topluluğu
  • SosyalBen Gaziantep Topluluğu
  • SosyalBen Karabük Topluluğu
  • SosyalBen Samsun Topluluğu
  • SosyalBen İstanbul Topluluğu
  • SosyalBen İzmir Topluluğu
  • SosyalBen Mersin Topluluğu
  • SosyalBen Erzurum Topluluğu
  • SosyalBen Bursa Topluluğu

Görüldüğü üzere SosyalBen Vakfı Türkiye’nin 7 bölgesine de yayılmış durumdadır. İl bazında şu an için kısıtlı dağılım olsa da uzun vadede vakıf 81 ile yayılmayı hedefliyor.