Yabancılara Satılmış 10 Yerli Marka

Türk markası olarak iş hayatına atılmış ve yıllar içerisinde büyük başarılara ulaşmış pek çok marka, çeşitli sebeplerden ötürü yabancılara satılmış durumda. İsimleri ile marka yapmış bu firmalar, isim değişikliğine uğramadan el değiştirebiliyor.

Marka ismi, statüsü ve faaliyetleri genel olarak devam ettirilirken yabancı şirketler tarafından daha büyük yatırımlar yapılarak markalar daha çok büyüyor ve büyük kar elde edebiliyor.

İlk görüşte isim olarak Türk markası olarak düşündüğümüz pek çok marka yabancılar tarafından yönetiliyor. Türk yatırımcılar tarafından kurulmuş, daha sonra yabancılara satılmış ilgi çekici 10 yerli markayı sizin için derledik.

1.    Hacı Şakir

19. yy. ortalarında Kırım’da yaşayan Hacı Ali Bey’in sabun ve mum üretim teşebbüslerini oğlu Hacı Şakir, Türkiye’ye göç ettikten sonra da devam ettirdi. 1925 yılında Türkiye’de bizzat kurulan Hacı Şakir, marka olarak oldukça büyük bir gelişim gösterdikten sonra 1987 yılında önce Maya Grubu’na ve daha sonra da Amerikalı Colgate firmasına satıldı.

2.    Beymen

Hazır giyim konusunda en önemli markalardan biri olan Beymen, 1971 yılında Osman Boyner tarafından kuruldu. Pek çok mağazası ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren firma, Zorlu Center adında 10.000 metrekarelik alana sahip büyük bir moda mağazasının sahibi oldu. 2019 yılına geldiğimizde Boyner’de %54 hissesi bulunan Katarlı yatırımcı Mayhoola tarafından Beymen’in %97’lik hissesi satın alındı.

3.    Ace

1975 yılında piyasaya çıkan Ace markası, ilk ürünlerini çamaşır temizliğinde hijyen sağlamak amaçlı ortaya çıkardı. Daha sonra çamaşır suyu ile mutfak ve banyo temizliğinde kullanılabilen ürünler tasarlayan Ace, pek çok ülkeye ürünlerini tanıtarak büyüyen bir marka haline geldi. Marka daha sonra Amerika merkezli Procter & Gamble firmasına satıldı.

4.    Hayat Su

Türkiye’nin en bilindik su markaları arasında yer alan Hayat Su, 1984 yılında kurulmuştur. İlk etapta hisselerinin bir bölümü Sabancı Holding’e aitti. Ancak 1997 yılında Fransız merkezli Danone markasına satılarak yabancılara satılmış yerli markalar arasında yerini almıştır.

5.    Kent

Kent Gıda, 1927 yılında Mardin merkezli olarak kurulan Türkiye’nin önde gelen gıda şirketlerinden biridir. 1956 yılında İstanbul’a taşınan marka, 1960 yılında şeker üretimine sakız üretimini de ekledi. Giderek büyüyen ve çikolata, şeker, bonibon ve jelibon gibi ürünlerde bilinen bir marka haline gelen Kent, 2002 yılında hisselerinin çoğunu Cadbury adlı firmaya sattı.

6.    Yemeksepeti

2001 yılında Nevzat Aydın tarafından kurulan online yemek sipariş sitesi olan Yemeksepeti, 2004 yılına geldiğinde günlük sipariş sayısını 1000 gibi yüksek rakamlara taşıdı. Yurt dışına açılan marka, 2010 yılında Rusya’da hizmet vermeye başladı. Hızla büyüyen ve popüler bir marka olan Yemek Sepeti 2015 yılında Alman global online yemek sipariş platformu olan Delivery Hero tarafından oldukça yüksek rakamlarla satın alındı.

7.    Trendyol

2010 yılında Demet Mutlu tarafından kurulan Trendyol, dijital pazarlama işlerinde hızlı bir büyüme kaydetti. Trendyol Tech, Dolap ve Trendyol Express şirketleri ile büyümesini hızlandıran kuruluş, 2018 yılında Alibaba Group’un 728 milyon dolar yatırımı ile yabancılara satılan Türk markalar arasına dahil oldu.

8.    İçim

1996 yılında kurulan ve süt ürünleri içerisinde en çok satılanlar arasında yer alan İçim markası, 2015 yılında Fransız bir firma olan Groupe Lactalis’e satıldı.

9.    Doğadan

Piyasaya Demle adı ile sunulan ve Nevzat Karpuzcu tarafından 1975 yılında kurulan Doğadan, Türkiye’nin ilk poşet çay ürününü satışa sundu. Doğadan ismini 1985’te alan marka, 2007 yılında Coca Cola’ya satıldı.

10. Kemal Kükrer

Yabancılara satılan yerli markalar listesinde son sırada yer alan Kemal Kükrer; nar ekşisi, sirke ve limon suyu gibi ürünlerde ilk akla gelen markadır. 1915 yılında kurulan Kemal Kükrer, 2013 itibariyle marka tamamen Japonya merkezli Ajinomoto’ya satıldı.